Dostupni linkovi

Samo u BiH vijest kada će biti penzija


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Isplata penzija za mjesec novembar, počet će u ponedjeljak, 7. decembra 2015. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko/penzijsko i invalidsko osiguranje (MIO/PIO).

Ovakvu informaciju, koju svakog mjeseca bh. mediji objavljuju nekoliko dana uoči isplate penzija, nedavno je u čuđenju prokomentarisao jedan engleski novinar u Sarajevu. On je rekao kako mu je neshvatljivo da je ovo vijest, jer svugdje u svijetu penzije bi trebale biti redovne i prvog u mjesecu.

Na žalost, u Bosni i Hercegovini to nije slučaj, jer ovdašnji penzioneri čekaju i do 15. u mjesecu da je dobiju, pa je za njih vijest o tome kada će biti, najvažnija. To potvrđuje i naša anketa u Sarajevu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00


Podatak kako je u Bosni i Hercegovini prije rata troje radnika uplaćivalo doprinose za jednog penzionera, a danas je omjer jedan na jedan, dovoljno govori. Tako je najmanja penzija u Republici Srpskoj 90, a u Federaciji BiH 155 eura. Kako živjeti sa ovakvim primanjima, neki od banjalučkih penzionera kažu:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00


Entitetski penzioni fondovi su na koljenima. Penzije isplaćuju na način da se zadužuju kod banaka ili javnih preduzeća.

Ovakva situacija nagnala je Vladu Republike Srpske da isplatu penzija prebaci na budžet. Tamošnji penzioneri su više nego zadovoljni tom odlukom.

Iako svjesni da povećanja neće biti, makar, kako kaže Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera tog bh entiteta, penzije će biti redovne.

"Mi smo obezbijedili sporazumom sa Vladom da penzije imaju prenost kod isplate nad drugim ličnim primanjima", navodi Rakulj.

U Federaciji BiH od Nove godine je trebao da zaživi novi zakon o penzijskom osiguranju, kojim će penzije određivati godine radnog staža, a ne kao do sada, što je bio najčešći slučaj, starosna dob.

Penzioneri, ilustrativna fotografija
Penzioneri, ilustrativna fotografija

No, zakon je još uvijek u fazi nacrta, ali uprkos tome, oko 10.000 osoba je podnijelo zahtjev za penzionisanje do kraja ove godine, kako bi im penzije bile obračunate po još uvijek važećem zakonu.

Kako navodi direktor Penzionog fonda Federacije BiH, Zijad Krnjić, to je veliki udar na fond, a na pitanje RSE kako dugoročno riješiti pitanje isplate penzija, Krnjić odgovara:

"U budućoj raspodjeli GDP-a treba popraviti odnos, jer ovo je nepravedan i ekonomski štetan omjer gdje se za penzije daje manje, a za ličnu potrošnju kroz plate više."

"Od 445.000 radnika imamo zvanično na birou za zapošljavanje 392.000 nezaposlenih. Saberite kakav je odnos snaga u korist onih koji bi trebali da primaju penziju", navodi Redžo Mehić iz Saveza udruženja penzionera FBiH.

Bh. penzioneri imaju najniže penzije u regiji. Zbog katastrofalnog stanja u kojem žive ispod granice siromaštva, vrlo često najavljuju proteste, ali se to u praksi još nikada nije desilo.

Zbog toga se nameće pitanje - da li i sami prećutno prihvataju položaj u kojem se nalaze ili apsolutnu odgovornost za njihov položaj snose ovdašnje vlasti.

"Krivica ne može biti do penzionera, oni su svoju penziju zaradili i sa pravom očekuju da je dobiju. Sva krivica je do vlasti, a samo je odgovornost do građana što vlastima dozvoljavaju da nekažnjeno više od 20 godina rade protiv opšteg ili javnog interesa", zaključuje analitičar Ibrahim Prohić.

XS
SM
MD
LG