Dostupni linkovi

Samit u Budvi: Nema straha od Velike Albanije


Sastanak šefova država iz regije u Budvi, 5. decembar 2012.
Sastanak šefova država iz regije u Budvi, 5. decembar 2012.
Albanija i Albanci nemaju ambiciju narušavanja integriteta susjeda, Crnogorci i Hrvati će uskoro biti ustavno priznate zajednice na Kosovu, a priznavanje realnosti nezavisnog Kosova od strane Srbije je jedan od uslova stabilizacije regiona - to su stavovi koji su se čuli od učesnika IV regionalnog samita šefova država, koji se održao u Budvi.

Iako su učesnici iskazali žaljenje što u Budvu nije došao i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uz obrazloženje da je taj potez iznuđen oslobađajućom presudom za Ramuša Haradinaja u Hagu, predsjednici Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore su dvodnevni skup ocijenili izuzetno uspješnim doprinosom jačanju regionalne saradnje.

Domaćin regionalnog samita šefova država, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović iskazao je žaljenje što među učesnicima nije bilo predsjednika Srbije Tomislava Nikolića ali i nadu da će se on pridružiti narednom regionalnom susretu. Atifete Jahjaga, predsjednica Kosova ocijenila je da su svi učesnici samita podržali susrete srpskog i kosovskog premijera u Briselu, uz posredovanje Ketrin Ešton.

"Nedolazak gospodina Nikolića nema neki suštinski uticaj na cjelokupni samit, ali svakako bi predstavljao dodatnu vrijednost regionalne saradnje".

Prihvatanje realnosti nezavisnog Kosova od zvanične Srbije bilo bi za Jahjagu jedan od najvažnijih doprinosa stabilizaciji regiona.

"Ja vjerujem da lideri u Srbiji što prije treba da prihvate novu realnost jer Republika Kosovo je nezavisna i suverena država i ima potpunu suverenost i teritorijalni integritet. Veliki je broj zemalja svijeta koje su priznale nezavisnost Kosova i Kosovo sve više postaje faktor u areni međunarodnih političkih odnosa. Što prije ova realnost bude prihvaćena od susjedne Srbije to će prije biti ostvarena normalizacija između naše dvije države. To će predstavljati i doprinos stabilizaciji regiona ali i jedan značajan podstrek integraciji regiona u evropske i evroatlantske strukture", kazala je predsjednica Kosova.

Uskoro razmjena ambasadora Podgorice i Prištine

Zamoljen da prokomentariše izjave koje su se čule tokom proslave nezavisnosti Albanije o ujedinjenju svih Albanaca, kao i incidente paljenja zastave Makedonije, predsjednik Albanije Bujar Nišani je kazao da njegova zemlja ne želi narušavanje integriteta susjeda sa kojima nema otvorenih pitanja.
Atifete Jahjaga i Filip Vujanović na susretu u Budvi, 5. decembar 2012.
Atifete Jahjaga i Filip Vujanović na susretu u Budvi, 5. decembar 2012.

"Mogu da vam garantujem da su odnosi Albanije i Makedonije izvanredni. Izlovani, individualni i provokativni incidenti su tema za pravosuđe, ali oni nikako ne mogu ugroziti ove izvanredne odnose koje mi imamo između naše dvije zemlje. Albanija nema niti jedno otvoreno pitanje niti sa jednom od zemalja regiona. Albanija i Albanci nemaju interesa u narušavanju integriteta susjednih zemalja. Albanija i Albanci su odlučni, kao što je slučaj sa svim zemljama iz regiona da nastave svoj evropski put i mi vjerujemo da će kao i u svakoj drugoj zemlji i u Albaniji i za sve Albance, gdje god se nalazili put ka EU biti najbolji put, kako za nas tako i za druge nacije i zemlje Zapadnog Balkana", rekao je Nišani.

Domaće novinare je zanimalo i kada će Crna Gora i Kosovo razmijeniti ambsadore, te kada će biti riješen status Crnogoraca na Kosovu.

"U odnosu na razmjenu ambasadora to doživljavam kao pitanje normativne tehnike. Već praktično imamo završenu normativnu proceduru unutar parlamenta Kosova i praktično imamo dovršenu situaciju koja je vrlo kratkoročno za očekivati u svojoj efektivi da bude i definitivno zatvorena time što će crnogorska nacionalna zajednica biti priznata kao manjinska zajednica na Kosovu i dobiti mogućnost autentičnog predstavljanja. Nakon što se to i formalno završi, a ponavljam da je pri samom kraju, mi ćemo završiti proceduru razmjene ambasadora", rekao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je najavila da će u narednih nekoliko mjeseci Crnogorci i Hrvati na Kosovu biti i ustavno priznati.

"Što se tiče statusa crnogorske zajednice na Kosovu zakon je prošao parlamentarnu proceduru i čim prođu prvi amandmani oko Ustava inkorporiraće se i crnogorska i hrvatska zajednica, biće priznate i samim tim zastupljene u Ustavu Kosova. Mislim da je to pitanje narednih mjeseci", navela je Jahjaga.

Dvodnevni samit u Budvi protekao je u vidno prijateljskoj atmosferi. Osim plenarnih bilo je i bilateralnih susreta, a čelnici Albanije, Makedonije, Kosova i Crne Gore družili su se i tokom neformalnih zajedničkih susreta. Naredni regionalni samit biće održan 2013. godine u Albaniji.
XS
SM
MD
LG