Dostupni linkovi

Samit u Parizu: Usvojen Sporazum o klimatskim promjenama


S lijeva na desno: izvršna sekretarka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime - Christiana Figueres, generalni sekretar - Ban Ki-moon, francuski šef diplomatije - Laurent Fabius i predsjednik Francuske - Francois Hollande, 12. decembar 2015.

Poslije dvosedmičnih pregovora Samita o klimatskim promjenama, predstavnici 195 zemalja usvojili su u subotu uveče globalni Sporazum o borbi protiv klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja planete Zemlje koji ugrožavaju prirodu i ljudsku vrstu, saopšteno je u Parizu.

Ovim dokumentom se obavezuje na ograničeno povećanje globalnih prosječnih temperatura na ispod dva stepena Celzijusa do 2050. godine.

Riječ je o prvom dogovoru koji će obavezati sve zemlje na smanjenje emisije stakleničkih gasova.

Sporazum je dijelom pravno obavezujući, a dijelom dobrovoljan.

Ključne zemlje Samita, uključujući pripadnice grupe G77 zemalja u razvoju u okviru Ujedinjenih nacija, uz Kinu i Indiju, izjavile su da će podržati prijedloge propisane Sporazumom.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius (Loran Fabijus) istakao je da je sporazum pravedan, pravno obavezujući i da će ograničiti zagrijavanje na "ispod dva stepena Celzijusa", javio je BBC.

Cilj sporazuma je da do kraja vijeka bude ograničeno povećanje globalnih prosječnih temperatura, te da će se nastojati globalno zagrijavanje ograničiti na 1,5 stepeni Celzijusa - što je, ujedno, bio glavni zahtjev malih ostrvskih zemalja i siromašnih država.

Dokument, prema riječima jednog francuskog zvaničnika, ima oko 20 stranica, oko sedam manje nego prethodni nacrt.

Internacionalna konferencija o klimi počela je 30. novembra i trebalo je da se završi u petak, ali su učesnici zatražili još jedan dan, kao bi bolje razmotrili detalje Sporazuma.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG