Dostupni linkovi

Makron: Potrebno brže proširenje Evropske unije


Okupljanje učesnika samita u Granadi za zajedničku fotografiju, 5. oktobra 2023.
Okupljanje učesnika samita u Granadi za zajedničku fotografiju, 5. oktobra 2023.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da želi brže proširenje Evropske unije (EU) ali da za sada zemlje članice nisu donele odluku u vezi sa tim.

"Uvereni smo da po tom pitanju moramo da idemo mnogo brže" rekao je Makron 6. oktobra nakon samita lidera EU u Granadi u Španiji.

Dodao je da se zalaže za određivanje ambicioznog i preciznog cilja ali da je za to u ovom trenutku prerano.

Evropska komisija (EK) bi ove jeseni trebalo da predstavi preporuke o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom koje su dobile status kandidata u junu 2022. Kandidati za članstvo su i pet zemalja Zapadnog Balkana.

"Postoji sve veći konsenzus da smo suočeni sa stvarnom transformacijom naše geopolitičke vizije Evrope. Nekoliko nas u EU je predložilo metod i novu ambiciju za proširenje", dodao je francuski predsednik.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) potvrdio je krajem avgusta da EU mora da bude spremna da integriše nove članice do 2030. godine.

Teme samita u Granadi migracije, geopolitika i proširenje

Lideri Evropske unije sastali su se u petak u Granadi kako bi razgovarali o najizazovnijim pitanjima Unije: migracijama, proširenju i geopolitici.

Jedna od glavnih tema sa dnevnog reda je proširenje i ideje za potencijalne reforme kako bi blok ostao operativan ako se više zemalja pridruži EU.

Nakon što je Rusija pokrenula rat u Ukrajini, Moldavija i Gruzija podnele su zahtev za članstvo u EU.

"Gledajući unapred u širu zajednicu, i EU i buduće države članice moraju da se pripreme. Zemlje kandidati treba da ubrzaju svoj rad na reformama, posebno u oblasti vladavine prava, u skladu sa pristupom proširenja, po principu individualnih zasluga i uz pomoć EU. Paralelno, EU mora da postavi temelje da bi se pripremila za proširenje. Predstavićemo naše dugoročne ambicije i kako da ih ostvarimo", navodi se u nacrtu Deklaracije koju su lideri EU razmatrali u Granadi.

Tema sa rasprave je i porast broja migranata u zemljama Evropske unije.

Međutim, uprkos napretku postignutom u pregovorima za reformu, migracije ostaju tema koja izaziva duboke podele unutar evropskog bloka.

Diskusije o Kosovu

Jedna od tema samita su i razgovori o situaciji na Kosovu i tenzijama u odnosima Kosova i Srbije. Situacija je eskalirala nakon napada na kosovsku policiju u Banjskoj 24. septembra u kom je ubijen policijski narednik Afrim Bunjaku. U razmeni vatre poginula su i trojica srpskih napadača. Kosovo je okrivilo Srbiju za napad, ali je Beograd odbacio te navode.

Mnogi lideri su pozvali da se tenzije smanje te da i Kosovo i Srbija shvate da je normalizacija odnosa između njih uslov za napredak ka integraciji u EU. Ovo je novinarima rekao predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel.

Uoči samita EU u Granadi, na marginama samita Evropske političke zajednice, održano je više sastanaka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali do zajedničkog susreta nije došlo.

XS
SM
MD
LG