Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Balkan se vraća u fokus EU


Detalj sa zastave Evropske unije

Prvi put posle 15 godina, održava se susret između Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana koji ima za cilj da potvrdi evropsku perspektivu zemalja regiona. Ovaj susret treba da predstavlja vrhunac bugarskog predsedavanja koje je Zapadni Balkan stavilo visoko u agendi šestomesečnog mandata.

U Sofiji su stigle sve delegacije, kako iz EU, tako i zemalja regiona, da bi prisustvovale aktivnostima koje se održavaju uoči susreta u četvrtak, a čij je cilj pripreme ovog samita.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je naglasio da će održavanje ovog sastanka nakon 15 godina biti prilika da se potvrdi da "evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana".

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je naglasio da je proces proširenja ka regionu nepovratan. Stoga je u interesu Evrope da čvrsto utvrdi budućnost Zapadnog Balkana u EU.

"Zemlje Zapadnog Balkana su neraskidivo povezane sa EU po geografiji, istoriji i ekonomiji. One su već unutar naših granica i Unija ne može biti potpuna bez njih", poručio je Tajani.

Inače, održavanje sofijskog samita potvrđuje i povratak evropske pažnje prema Zapadnom Balkanu, nakon višegodišnjeg odsustva.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je naglasio da je zastoj u odnosima Brisela i regiona bio posledica zamora u EU koji je nastao nakon velikog proširenja 2004. godine, kada je odjednom primljeno deset članica.

"Ključno je da svjedočimo o ambicioznijoj, dinamičnoj strategiji koju je Evropska komisija nedavno objavila. Ona daje više optimizma zemljama regiona i to je velika novost", izjavio je Plenković novinarima, istakavši kako lideri u regionu trebaju iskoristiti ovaj trenutak.

Međutim, bez obzira na obećanja o evropskoj perspektivi, samit u četvrtak se neće ticati proširenja. Fokus svih diskusija će biti na povezivanje, kako unutar Zapadnog Balkana, tako i povezivanje regiona sa teritorijom EU.

Jedina politička poruka koja će proizići sa susreta će biti potvrda evropske perspektive za region, što predstavlja znatno slabije obećanje u poređenju sa Solunskim samitom kada je 2003. Zapadnom Balkanu ponuđeno punopravno članstvo u EU.

Povratak regiona u evropskoj agendi je najvažniji element ovog događaja ali i potvrda se više neće čekati duže od jedne dekade da bi se zajedno susreli čelnici EU sa zapadnobalkanskim kolegama.

Već je izvesno da će naredni samit u ovom formatu biti održan u Zagrebu 2020. a najverovatnije će ovakvi susreti postati redovni i biti sastav zvanične evropske agende.

  • 16x9 Image

    Gjeraqina Tuhina

    Dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela, počela je karijeru u nedeljniku "KOHA" koji se potom pretvorio u dnevni list "Koha Ditore" i smatra se najčitanijom novinom na Kosovu. Za RSE radila kao kosovska dopisnica od februara 1998. Bila je među retkim glasovima koji su se mogli čuti sa lica mesta u prvim danima NATO bombardovanja. Godine 2000. prelazi u Brisel i nastavlja sa izveštavanjem za RSE i radi kao briselska dopisnica za Radio-televiziju Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG