Dostupni linkovi

Lideri EU dogovorili nadzor bankarskog sektora


Evropski čelnici u Briselu na početku Samita
Evropski čelnici u Briselu na početku Samita
Lideri Evropske unije dogovorili su se u četvrtak uveče na samitu u Briselu o "postepenom" uvođenju jedinstvenog nadzora bankarskog sektora u zoni eura tokom 2013. godine, izjavio je portparol Evropske komisije.

Lideri EU su postigli "sporazum o političkom dogovoru krajem 2012. i o postepenom sprovođenju 2013.", objavio je portparol Olivije Baji, prenosi agencija AFP.

Dogovor postignut na samitu evropskih lidera u Briselu je kompromis Njemaca i Francuza koji su se sporili o tome kako najbolje poduprijeti pogođen bankarski sistem regiona - jedan od glavnih uzroka dužničke krize u Evropi, tumači agencija AP.

Francuska je forsirala da se svih 6.000 banaka u 17 zemalja koje koriste euro stavi pod nadzor jednog evropskog tijela već do kraja ove godine. Ali, kancelarka Njemačke Angela Merkel je pokušala da zakoči taj plan, insistirajući na tome da uvođenje nadzora ne bude naglo jer "kvalitet mora imati prednost pred brzinom".

Međutim, ostalo je još pitanja o kojima se raspravlja na samitu koji se završava u petak.

Tako Merkel gura prijedlog da komesar Evropske unije za monetarne poslove postane i nadzornik budžeta zemalja. Ali, Francuska i druge zemlje strahuju od predavanja kontrole nad svojim finansijama.

Dvodnevni samit biće prema diplomatskim najavama najvjerovatnije samo mala stanica na putu ka oporavku, gdje neće biti donesene značajne odluke. Malo njih vjeruje da će biti susret na kojem će biti konačnih odluka.

Lideri će u petak razmatrati i mogućnost da evropski fond finansijske pomoći pozajmljuje novac bankama. Neke zemlje preduzele su korake da spasu svoje posrnule banke i sada se i same bore da prežive.

Lideri 27 zemalja EU su od 2009. od kada je počela kriza u eurozoni, prije svega Grčkoj, održali 21 summit, četvrti ove godine. Osim problema s eurokrizom teme će biti i odnosi sa Kinom, situacija u Siriji, Iranu i na Maliju.

Istovremeno se u ključnoj problematičnoj članici eurozone Grčkoj u četvrtak održao novi štrajk protiv restriktivnih mjera štednje koji je paralisao Atinu. Jedan muškarac je preminuo u toku protesta.

Riječ je o drugom generalnom štrajku za manje od mjesec dana.

Ovo je četvrti susret lidera EU u tekućoj godini.
XS
SM
MD
LG