Dostupni linkovi

Brnabić uoči samita u Briselu: Za deklaraciju EU, ali ne i sankcije prema Rusiji


Premijerka Srbije Ana Brnabić govori na konferenciji za novinare u Briselu, 16. novembra 2017.
Premijerka Srbije Ana Brnabić govori na konferenciji za novinare u Briselu, 16. novembra 2017.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Briselu 13. decembra da se Srbija po pitanju vrednosti Evropske unije potpuno usaglasila sa EU deklaracijom, ali da ne može da uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Ona je navela da Srbija ne može da uvede sankcije Rusiji jer, kako je rekla, to ne žele njeni građani koji su svojevremeno osetili efekte sankcija tokom devedesetih godina.

"Mi mislimo da sankcije uvek nanose najviše štete onima koji su u društvu najranjiviji", rekla je Brnabić.

Ona je uoči samita Evropska unija – Zapadni Balkan u Briselu izjavila novinarima da očekuje dobre rezultate i razgovore u vezi sa novim planom rasta EU za Zapadni Balkan.

"Što je prilika da dobijemo sredstva od oko šest milijardi evra. Sredstva su naravno uvek uslovljena nekim reformama, ali mi od reformi ne bežimo", poručila je.

Brnabić je razgovarala ranije tokom dana sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Lideri država članica EU sastaju se 13. decembra sa njihovim kolegama iz regiona, na redovnom godišnjem samitu EU-Zapadni Balkan.

Srbija nije potvrdila da li će se usaglasiti sa deklaracijom sa samita Evropske unije i Zapadnog Balkana, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) diplomatski izvori u Briselu.

Ovi izvori su za RSE naveli da se nastavljaju napori sa Srbijom kako bi se postiglo usaglašavanje, mada ishod ostaje neizvestan.

Više izvora je potvrdilo da su sve ostale zemlje regiona, osim Srbije, već potvrdile da će se usaglasiti za završnom deklaracijom.

Završna deklaracija koju usvaja 27 šefova država i vlada EU pozvaće sve zemlje Zapadnog Balkana da uvedu sankcije Rusiji i rade na sprečavanju zaobilaženja restriktivnih mera koje je Brisel uveo protiv Moskve kao odgovor na agresiju na Ukrajinu.

"Zajednička vizija budućnosti uključuje zajedničke vrednosti i zajedničku odgovornost. Dok produbljujemo našu saradnju sa partnerima, pozivamo ih da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mere EU i da deluju u skladu sa tim", stoji u nacrtu deklaracije koja će biti usvojena na kraju samita.

Lideri država članica EU sastaće se 13. decembra sa njihovim kolegama iz regiona, na redovnom godišnjem samitu EU-Zapadni Balkan.

Deklaraciju usvajaju šefovi država i vlada EU a sa tekstom deklaracije se usklađuju lideri regiona koji učestvuju na samitu.

Usklađivanje s deklaracijom nije obavezno za zemlje regiona, ali se svakako to od njih očekuje, tvrde visoki zvaničnici EU koji su radili na organizovanju samita.

"Međutim neusklađivanje s deklaracijom šalje negativan signal nama, jer time se pokazuju kakvu geostratešku orjentaciju imaju ove zemlje i da li one dele naše zajedničke vrednosti", naveo je jedan visoki zvaničnik upućen u pripreme samita.

Od zemalja Zapadnog Balkana, jedino Srbija nije uvela nijednu restriktivnu meru protiv Rusije.

EU redovno poziva zvanični Beograd da uskladi spoljnu politiku sa politikama EU.

XS
SM
MD
LG