Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prvi predstavnik mladih iz Srbije u UN


Samedin Rovčanin: Mladi nisu homogena grupa

Prvi put Srbija u zvaničnoj delegaciji na zasedanju foruma u Ujedinjenim nacijama (UN) imaće i predstavnika mladih. To je apsolvent engleskog i portugalskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu Samedin Rovčanin, osnivač omladinske organizacije Mladi i talentovani iz Prijepolja.

Izabran je, uz koleginicu Teodoru Pavković iz Subotice, između 400 kandidata sa javnog konkursa koji su objavili Udruženje za UN, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Kandidati su nekako otpadali, a ja sam se nalazio na tim novim listama. Sve do poslednjeg intervjua kada je ostalo nas šest kandidata, od kojih je dvoje odabrano. U potpunoj neverici za mene jedan od to dvoje kandidata sam bio ja", kaže Rovčanin u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), dodajući da mu ne bi bilo krivo i da nije prošao jer su, prema njegovom mišljenju, svi kandidati bili obrazovani, elokventni i sposobni mladi ljudi.

"Uslovi su bili da ste student, da imate uspeh u nastavnim aktivnostima, da poznajete jedan strani jezik, kao i omladinsku politiku i sistem funkcionisanja UN-a", ističe.

Prema Svetskom programu akcije za mlade, koji je pre 23 godine donela Generalna skupština UN-a, preporučeno je državama članicama da u svoje zvanične delegacije uvrste predstavnike mladih. Srbija je ovu preporuku ispoštovala tek ove godine.

Rovčanin, koji se kao osnivač organizacije Mladi i talentovani do sada bavio volonterizmom i davanjem časova engleskog, objašnjava da kao predstavnik mladih Srbije ima zadatak da na sednicama u UN-u zastupa njihove potrebe i interese.

"Ujedinjene nacije su donele Agendu od 20 do 30, odnosno 17 održivih ciljeva, koje države članice, među kojima i Srbija, treba da ispune do 2030. godine. Ti ciljevi su različiti. Među njima su kvalitetno obrazovanje, dostojanstven posao, jednakost muškaraca i žena i države članice koje su u obavezi da opredele određena budžetska sredstva i formiraju određene komisije, koje će direktno da rade na ostvarenju ovih ciljeva. Analizom je potvrđeno da minimum 11 od ovih 17 ciljeva mogu da se mladi ciljaju kao posebna grupa", navodi.

Mladi trebaju da se okupe u manje homogene grupe i da se ispituju njihove potrebe.

Moja je obaveza, ističe Rovčanin, da promovišem tih 17 ciljeva održivog razvoja u Srbiji, ali da nekako i situaciju, koja se događa u Srbiji povodom tih ciljeva, prenosim tamo.

"Mladi nisu homogena grupa. Različite su potrebe mladog studenta koji ima potrebu da završi fakultet i pronađe posao od, recimo, nekog ko ima 29 godina koji ima posao čiji je glavni izazov da pronađe stan ili srednjoškolca čija je, recimo, potreba i da se zabavi. Potrebe su prilično različite. Ono što mi se čini jeste da je jako važno ka čemu treba ići, da se mladi okupe u određene manje homogene grupe i da se ispituju njihove potrebe. Ukoliko se ne pristupi ovakvoj analizi, već se potrebe mladih posmatraju na globalnom nivou – tipa: posao, novac, prilike za putovanje – bojim se da nas to neće daleko odvesti", riječi su Samedina Rovčanina.

Na januarskom zasedanju u Njujorku, Rovčanin će predstavljati Srbiju na Ekosok forumu na kome će tema biti pitanja globalnog siromaštva.

Ovo će ujedno biti i njegov prvi nastup na kojem će govoriti o ekonomskim i socijalnim prilikama, te položaju mladih u Srbiji.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG