Dostupni linkovi

Sakašvili štrajkuje glađu nakon hapšenja po povratku u Gruziju


Uhapšen bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili

Gruzijski predsednik Salome Zurabišvili izjavila je da neće pomilovati bivšeg predsednika i opozicionog političara Mihaila Sakašvilija nakon što je uhapšen u Gruziji, javio je TASS.

Gruzijske vlasti upozorile su ranije da će Sakašvili biti uhapšen ukoliko se vrati u zemlju. On je osuđen u odsustvu 2018. po optužbi za zloupotrebu položaja i prikrivanja dokaza.

Sakašvili tvrdi da su optužbe politički motivisane, a ranije je pozvao na održavanje uličnih protesta nakon lokalnih izbora u Gruziji u subotu.

Premijer Irakli Garibašvili potvrdio je da je Sakašvili priveden i predat u pritvorni centar. Kasnije je prikazan sa lisicama na rukama, ali sa osmehom na licu dok ga odvode dvojica policajaca.

Gruzijsko tužilaštvo saopštilo je da nije moguće uložiti žalbe na ranije presude Sakašviliju

On je počeo štrajk glađu i zatražio sastanak sa ukrajinskim konzulom, rekla je gruzijski ombudsman Nino Lomdžarija koja ga je posetila u zatvoru.

"Kad sam ušla, bio je na lekarskom pregledu. Kasnije nam je dozvoljeno da razgovaramo u zatvorskoj ćeliji. Mihail Sakašvili je rekao da proglašava štrajk", rekla je Lomdžarija a prenosi TASS.

"On negira optužbe i smatra se političkim zatvorenikom", dodala je Lomdžarija.

Sakašvili, koji je živeo u Ukrajini u egzilu, objavio je ranije ove sedmice plan da se vrati kući zbog lokalnih izbora iako se suočava sa zatvorskom kaznom od šest godina na koju je osuđen 2018.

On je rekao da želi da "spasi zemlju" i pozvao je na održavanje uličnih protesta nakon glasanja.

Sakašvili je u petak poručio na društvenim mrežama svojim pristalicama da se vratio u Gruziju i pozvao ih da glasaju za opoziciju i da se nakon toga u nedelju okupe u centru glavnog grada Tbilisija.

Zatim je objavio video zapis snimljen noću iz, kako je rekao, gruzijskog grada Batumija i pozvao svoje pristalice da glasaju za Ujedinjeni nacionalni pokret, stranku koju je osnovao, ili za bilo koju malu stranku koja se protivi vladajućoj stranci Gruzijski san.

"Svi moraju izaći na izbore i glasati, a 3. oktobra moramo popuniti Trg slobode. Ako se okupi 100.000 ljudi, niko nas ne može pobediti", objavio je on u videu.

"Vidite - rizikovao sam sve - svoj život, slobodu, sve, da bih došao ovde. Želim samo jedno od vas - izađite na izbore", rekao je Sakašvili.

Ovaj političar, koji je vodio "ružičastu revoluciju" u Gruziji 2003. godine u kojoj je zbačen predsednik Eudard Ševarnandze, nekadašnji šef sovjetske diplomatije, smatra da su optužbe protiv njega politički motivisane.

Sakašviliju se stavlja na teret da je zloupotrebio položaj i zataškavao kršenje zakona a optuživan je i za autoritarizam dok je bio predsedenik Gruzije.

On je bio na čelu države od 2004. do 2013. i napustio je zemlju te godine nakon izbora na kojima nije mogao da se kandiduje a na kojima je pobedio kandidat opozicione partije Gruzijski san.

Sakašvili se preselio u Ukrajinu, gde je postao guverner oblasti Odesa koja se suočavala sa problemom korupcije, i dobio ukrajinsko državljanstvo, čime je poništeno njegovo gruzijsko državljanstvo. Međutim, pošto se posvađao sa tadašnjim predsednikom Petrom Porošenkom, podneo je ostavku na s funkciju i lišen je ukrajinskog državljanstva, podseća AP.

Vratio se u Ukrajinu 2017. godine, ali je na kraju deportovan u Poljsku. Nakon što je Porošenkov naslednik Vladimir Zelenski došao na vlast, Sakašvili se vratio u Ukrajinu i imenovan na najvišu poziciju za borbi protiv korupcije.

Kako javlja Rojters, ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor gruzijskog ambasadora u Kijevu nakon hapšenja Sakašvilija.

U Gruziji rastu tenzije između vladajuće partije Gruzijski san i opozicije, koju Sakašvili podržava, od parlamentarnih izbora prošle godine za koje je opozicija tvrdi da su bili neregularni.

Međunarodni posmatrači tada su rekli da su izbori bili konkurentni i da su se generalno poštovane osnovne slobode.

Pre nego što je poništio politički dogovor sa opozicijom postignut uz posredstvo Evropske unije, Gruzijski san pristao je da raspiše vanredne parlamentarne izbore ako ne uspe da obezbedi najmanje 43 odsto glasova na lokalnim izborima.

XS
SM
MD
LG