Dostupni linkovi

Sajber napadi u trci za vakcinu


Više do 100 potencijalnih vakcina je u fazi testiranja
Više do 100 potencijalnih vakcina je u fazi testiranja

Optužba američkih vlasti da kineski hakeri pokušavaju da ukradu istraživanja u vezi s vakcinom za korona virus mogla bi da eskalira u dodatne tenzije u već pogoršanim odnosima dve zemlje, dok postoji bojazan da bi trka za pronalaženje vakcine mogla prerasti u geopolitičko nadmetanje, pišu svetski mediji.

Visoki ulozi

Kineski hakeri pokušavaju da ukradu istraživanja vakcine za COVID-19, saopštile su američke vlasti, povećavajući tenzije između dve super sile, ističe agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Trenutno ne postoji dokazana terapija za COVID-19 i efikasna vakcina bi omogućila zemljama i privredama potpuno otvaranje, dok bi, ukazuje AFP, njenim tvorcima mogla doneti milione dolara zarada.

S tako viskom ulozima, kako navodi AFP, američke bezbednosne agencije su upozorile da hakeri povezani s Pekingom pokušavaju da ukradu istraživanja i intelektualnu svojinu povezanu s istraživanjem leka i vakcina.

"Napore Kini da cilja te sektore predstavljaju značajnu pretnju na odgovor naše države na COVID-19", naveli su FBI i Agencija za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture, mada, kako AFP navodi, nisu iznele podatke koji bi podržali te optužbe.

SAD, s registrovanih skoro 1,4 miliona zaraženih korona virusom i više od 84.000 umrlih (do 14. maja), sve više optužuju Peking za izbijanje zaraze koja se prvi put pojavila u Kini prošle godine, navodi AFP i dodaje da Kina odbacuje američke optužbe.

Moguća dalja eskalacija optužbi

Odluka SAD da javno izdvoji kineske hakere mogla bi dalje da eskalira u optužbe Pekinga za postupke koji bi se smatrali napadom na američko javno zdravstvo, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Bezbednosne agencije su navele da kineski hakeri napadaju američke univerzitete, farmaceutske i zdravstvene kompanije kako bi ukrali intelektualnu svojinu i podatke o javnom zdravlju u vezi s istraživanjima za vakcine, piše list, ukazujući da u izveštaju nisu identifikovane žrtve hakerskih napada, niti je objašnjeno kako se došlo do zaključka da je Peking odgovoran za špijunažu povezanu s korona virusom.

Međutim, zvaničnici kažu da sami hakerski napadi podrivaju napore američkih istraživačkih institucija i firmi da nađu vakcinu za COVID-19. Oni dodaju da nije jasno da li je šteta namerno naneta i porede hakerske aktivnosti s provalnikom koji brisanjem svojih tragova slučajno napravi štetu u kući.

Napadi su povećali mogućnost da administracije predsednika Donalda Trampa (Trump) te aktivnosti smatra direktnim napadom na američko javno zdravlje, pošto, prema rečima zvaničnika, upadi u nekim slučajevima mogu omesti istraživanja vakcina, ističe Volstrit džurnal uz ocenu da bi takva interpretacija bila eskalacija kako vlada SAD vidi sajber napade usmerene protiv zemlje.

Univerziteti i istraživačke institucije su dugo bile interesantne kineskim hakerima koji pokušavaju da ukradu biomedicinske pronalaske i dobiju pristup tajnim odbrambenim projektima i drugim osetljivim informacijama. Ipak, neobično je da vlada SAD formalno okrivi drugu zemlju za sajber aktivnosti tako brzo pošto je napad identifikovan, imajući u vidu osetljivost prikupljanja obaveštajnih podataka, piše list, ali ukazuje da bi otkriće vakcine, pored doprinosa javnom zdravlju i ekonomskoj stabilnosti, moglo imati i geopolitičke implikacije.

Ranije upozorenje

SAD i Velika Britanija su već početkom meseca izdale zajedničko upozorenje da druge zemlje izvode hakerske napade u vezi s istraživanjima, ukazuje BBC.

U tom upozorenju nisu izneta imena napadača, ali su među odgovornima, kako navodi britanski javni servis, izvori identifikovali Kinu, Rusiju i Iran.

Sada su SAD, bez Velike Britanije, odlučile da izdvoje Kinu, što, prema oceni BBC-ja, znači da se upozorenje može tumačiti kao da je namenjeno i domaćoj javnosti u SAD i da se poveća pritisak na Kinu u okviru rasta tenzija između Vašingtona i Pekinga koji se međusobno optužuju da nisu uspeli da zauzdaju zarazu.

Kina je više puta negirala optužbe SAD za sajber špijunažu.

Sredinom maja portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova je rekao da Kina predvodi svet u istraživanju lečenja i vakcine za COVID-19. "Nemoralno je napadati Kinu glasinama i klevetama u odsustvu dokaza", rekao je on.

Tramp je na konferenciji za novinare u ponedeljak, 11. maja, povodom navodnih kineskih sajber aktivnosti rekao da nije zadovoljan Kinom koja je mogla da zaustavi zarazu na izvoru. "Sad mi kažete da hakuju. Šta još ima novo? Pažljivo pratimo".

Ne samo Kina

Bezbednosni stručnjaci kažu da dok postoji opasnost od napada kineskih hakera koji pokušavaju da ostvare prednost u trci za vakcinu za COVID-19 i efikasno lečenje, Kina teško da je sama u tome, pošto je više od deset zemlja preusmerilo svoje vojne i obaveštajne hakere da sakupe šta god mogu o odgovorima drugih država na korona virus, piše Njujork tajms (The New York Times).

Čak su i američki saveznici poput Južne Koreje i države koje se inače ne izdvajaju po svojim sajber mogućnostima, kao što je Vijetnam, iznenada preusmerili svoje hakere da se fokusiraju na informacije povezane s korona virusom, navodi list pozivajući se na izvore.

Iranski hakeri pokušali su da upadnu u američku farmaceutsku kompaniju Gilead sajens (Gilead Science), koji pravi remdesivir, terapeutski lek koji je odobren za klinička ispitivanja.

Vijetnamski hakeri su se usmerili na zvaničnike kineske vlade koji su zaduženi za korona virus, dok su se južnokorejski hakeri, kako kažu bezbednosni stručnjaci privatnih firmi koji nemaju ovlašćenje da govore javno, usmerili na Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) i zvaničnike u Severnoj Koreji, Japanu i SAD, najverovatnije da dobiju obaveštajne podatke o suzbijanju virusa i lečenju.

Ako je to slučaj, ističe Njujork tajms, to onda ukazuje da čak i saveznici sumnjaju u zvanične podatke vlada o broju zaraženih i umrlih.

Bezbednosni istraživači u Guglu (Google) identifikovali su više od deset državnih hakerskih grupa koje koriste imejlove u vezi s korona virusom za upad u korporativne mreže. Gugl nije identifikovao umešane zemlje, ali je, kako piše Njujork tajms, u prošlih osam nedelja, nekoliko država, među kojima su Iran, Kina, Vijetnam i Južna Koreja, iskoristili priliku kako su milioni ljudi počeli da rade od kuće.

Geopolitika

Kombinacija intenzivnog i sve većeg rivalstva Kine i SAD, i povezanog uspona nacionalizma i slabljenja multilateralizma, izaziva zabrinutost među zdravstvenim stručnjacima da bi pandemija COVID-19 mogla dovesti do geopolitičke borbe oko vakcine, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Potraga za vakcinom, koja bi po mnogim stručnjacima mogla trajati 12 do 18 meseci, od središnjeg je značaja za globalne napore da se pokrenu privrede, ukazuje britanski list, ali i ističe da se postavlja pitanje da li će zemlje delovati u uskom sopstvenom interesu ili prihvatiti globalniji pristup.

Više do 100 potencijalnih vakcina je u fazi testiranja i ogromni napori koštaju desetine milijardi dolara, dok će, kako piše Fajnenšl tajms, biti potrebna kompleksna logistika za proizvodnju i distribuciju uspešnog leka.

Evropske zemlje i SZO pokušavaju da održe u životu multilateralnu opciju nizom samita za prikupljanje sredstava, navodi list, ukazujući da SAD i Kina nisu spremne da se posvete tim naporima, već angažuju svoje vojske, kao i farmaceutske i biotehnološke organizacije za, kako neki vide, borbu oko prava na hvalisanje.

"Trka za razvoj vakcine je poput nadmetanja SAD i Sovjetskog Saveza u svemirskoj trci", rekao je Bred Lonkar (Loncar), američki fond menadžer koji vodi fond za biotehnologiju fokusiran na Kinu. "To je kao Hladni rat".

XS
SM
MD
LG