Dostupni linkovi

Sajam automobila: Najskuplji modeli čekaju kupce


Sajam automobila u Beogradu, 8. mart 2010. Fotografije uz tekst: Vesna Anđić

Sajam automobila otvoren je u Beogradu, a uprkos svetskoj finansijskoj krizi pod svodovima najvećih hala okupilo se dosta potencijalnih kupaca iz celog regiona. Ipak, iako je to ranije bio običaj, ovog puta najprestižniji modeli nisu prodati pre sajma.

Pod svodovima najvećih hala Beogradskog sajma i ove godine sve blješti. Džipovi, automobili, motorcikli, smenjuju se premijere novih modela najvećih svetskih proizvođača.

Po tradiciji, najviše posetilaca je kod Mercedesa, čija zvezda izložbe je S 400 na hibridni pogon od 140.000 evra, koji je najskuplje vozilo na Sajmu.

"Ovaj auto još nismo prodali, ali imamo veoma ozbiljne mušterije koji su zainteresovani da ga kupe, nadamo se da ćemo ga prodati do kraja nedelje."


RSE: Ko su kupci mercedesa u Srbiji?

"Kada se radi o našim luksuznim modelima to su pre svega vrlo uspešni biznismeni, vlasnici kompanija, uglavnom tu govorimo o ljudima koji su nešto postigli i koji jednostavno žele da žive luksuzno", kaže za RSE Andreas Binder, iz Mercedesa.

BMW takođe je želja srpskih vozača, a na beogradskom sajmu brojne uzdahe mamila je crna limuzina iz Serije 7, koju možete imati za nešto više od 120.000 evra. Nađa Šćepanović, iz BMW-a:

"Izložbeni model nije prodat, ali nam sasvim dobro ide prodaja, pogotovo u poslednje vreme. Tako da verujemo da ćemo ovu „sedmicu“ uskoro prodati."


RSE: Zašto ljudi u Srbiji, koja je siromašna, kupuju skupe automobile?

"Razne ljude razne stvari čine srećnim, pa verovatno da neke od njih i BMW čini srećnim."


Više slikanja, manje kupovine

Ranije je bilo pravilo da su svake godine još pre sajma premijerni i najskuplji modeli obavezno prodati.

Možda u vreme ekonomske krize, naravno kod skromnijih kupaca, uspeh postigne kineski chery koji se, podseća Petar Petrović, sada pojavio prvi put Srbiji:

"Evo Sajam traje tek tri sata, a mi smo za to vreme prodali tri automobila, interesovanje je neverovatno."


RSE: Ako kupim kineski auto, šta dobijam?

"Fenomenalan kvalitet za vrlo dobru cenu. To je evropsko-japanska tehnologija. U Kini smo se vozili u chery taksijima i videli smo da ta vozila prelaze najmanje po 350.000 kilometara, a najviše čak milion. "


Ipak, izgleda da je prvog dana beogradskog Sajma automobila bilo najviše slikanja sa atraktivnim hostesama, a najmanje kupovine:Na ovom sajmu učestvuje 370 izlagača, od kojih 180 iz inostranstva. Među 47 novih modela automobila, koji su predstavljeni u Beogradu, su "ševrolet spark", "kia venga", "citroen C5", "audi A4", ali i londonski taksi kompanije "London taxi International".
XS
SM
MD
LG