Dostupni linkovi

Balkan privlačan za mlade turiste


Omladinski turizam u svetu na godišnjem nivou prihoduje više od 100 milijardi evra. Razvoj ove grane turizma je u fokusu Regionalnog sajma omladinskog turizma u Novom Sadu koji je otvoren u utorak. Posetioce ove manifestacije čeka pregled najinteresantnijih turističkih destinacija u regionu.

Sajam omladinskog turizma je i ove godine u Novom Sadu okupio predstavnike najatraktivnijih omladinskih destinacija Balkana, među kojima su festivalske ponude, turistički aranžmani, ali i prirodne lepote.

Tako, će svi oni koji posete dvodnevni sajam imati priliku da razgovaraju sa organizatorima omladinskih događaja, da se uvere u kvalitet sportskih ponuda, ali i da se upoznaju sa radom omladinskih organizacija koje se bave povezivanjem mladih u regionu, objašnjava portparolka Tursitičke organizacije Novog Sada Tihana Putin.

“Suština ovog sajma jeste da se predstavimo publici koja dolazi u Srbiju na Exit i uvek u praksi dođe nekoliko dana ranije. Mi koristimo mogućnost da ovoj publici predstavimo mogućnosti Srbije ali i čitavog regiona. Želimo da ih zadržimo u Novom Sadu i da im na ovaj način predočimo šta mogu da posete”, kaže ona.

Cilj sajma je da se kroz zajedničku regionalnu inicijativu Balkan pozicionira kao jedna od najatraktivnijih destinacija za mlade na svetu.

Omladinski turizam predstavlja veliki potencijal za sve države regiona Zapadnog Balkana. Ovu mogućnost prepoznala je i Turistička organizacija Srbije, kaže predstavnik te organizacije Ivan Vuković.

“Cela ovogodišnja kampanja naše organizacije je okrenuta mladima kroz korišćenje raznih društvenih mreža, gde mi podstičemo mlade da posete razne destinacije u Srbiji i da svoje impresije podele sa nama, a samim tim i sa ostatkom sveta”, navodi Vuković.

Na sajmu je prisutan i EU info centar. Oni predstavljaju mogućnosti koje nudi Evropska unija, kaže Predrag Vujović iz tog centra.

“Cilj nam je da oni koji su zainteresovani saznaju koje stipendije nudi Evropska unija, da ih uputimo na izvore, da im predstavimo projekte koje nudi EU. Takođe, veliki naglasak stavljamo i na fondove koji podstiču mlade preduzetnike”, objašnjava Vujović.

Oni koji posete ovaj sajam imaće priliku da osete duh Exita u samom centru grada. Prateći program ovog muzičkog festivala, “Get Exited” okupio je poznata muzička imena sa ciljem da zabavi sve posetioce sajma. Organizatori su pripremili dve bine koje predstavljaju dva popularna stejdža sa Exita: latino i rege stejdž.

Plesač i muzičar Choma Sumbu sa Kube zadužen je za latino ritmove. On kaže da mladi svake godine sa zadovoljstvom provode vreme uz ovu, za nas egzotičnu muziku.

“Svake godine se trudimo da program bude bolji. Ove godine imamo dosta preformera, ali i veliki broj plesnih škola iz čitave Srbije. Skoro će cela zemlja će doći da pokaže šta znaju, sve to uz mnogo pozitivne energije i plesa”, rekao je Sumbu.

Treći Regionalni omladinski sajam završava se 9. jula koncertom Marčela i Iskaza i grupe Lollobrigida.

XS
SM
MD
LG