Dostupni linkovi

Klasici, Kinezi, Putin, Novak i Ibra


Montenegro -- Books from the book fair in Podgorica, May 8, 2018.
Montenegro -- Books from the book fair in Podgorica, May 8, 2018.

U Podgorici je počeo 13. Međunarodni sajam knjiga, a posjetiocima će se do 14. maja predstaviti preko 100 izlagača iz Crne Gore i inostranstva.

Sajam pod sloganom "Oprez – čitanje može izazvati slobodno razmišljanje" okupio je izdavače iz cijelog regiona kao i Italije, Rumunije i po prvi put – Kine.

Umjetnički direktor sajma, književnik Nikola Nikolić, kaže za Radio Slobodna Evropa da je sajam odlično počeo posjetom mališana iz podgoričkih vrtića, kao i osnovaca te srednjoškolaca iz Podgorice, ali i ostalih crnogorskih gradova.

Među brojnim promocijama koje očekuju posjetioce sajma najavljuje književne večeri makedonske spisateljice Rumene Božarovske i Aleksandra Gatalice iz Srbije, ali i drugih autora.

"Sanja Domazet iz Srbije promovisaće knjigu Božanstveni bezbožnici, Vida Ognjenović će promovisati roman Maksimum, iz Bosne i Hercegovine nam stižu trojica zaista interesantnih književnika - Goran Samardžić, Mustafa Zvizdić i Hadžim Hajdarević. Iz Crne Gore više od deset autora, od Stefana Boškovića do Rebeke Čilović i Jovana Nikoalidisa. Dakle, biće 25 autora koji će iz prve ruke publici govoriti o svojim djelima", navodi Nikolić.

Na 13. Međunarodni sajam knjiga došli su brojni izdavači iz regiona.

Boško Njavro iz bosanskohercegovačkog predstavništva hrvatske izdavačke kuće Mate Zagreb kaže da se oni predstavljaju sa stručnom literaturom iz oblasti ekonomije i menadžmenta.

Već 15 godina su prisutni u Podgorici u kojoj, kako kaže Njavro, imaju stalne kupce.

"Imamo dobru saradnju sa Ekonomskim fakultetom u Podgorici ali i sa privatnim fakultetima u Crnoj Gori. Imamo stalne kupce, poslovne mlade ljude, imamo dobre serije knjiga za menadžere i rukovodioce. Ljudi najviše traže Samjuelsona i njegovu Ekonomiju, Kotlerovo Upravljanje marketingom, Marketing u turizmu, zatim knjige kao što su Mendžment komercijalnih banaka, Osnove finansijskog menandžmenta i slično", ističe Boško Njavro.

Pored stručne literature na sajmu se mogu naći novi, ali i neki stari naslovi popularne književnosti.

Petar Nikolić iz izdavačke kuće Otvorena knjiga iz Beograda kaže nam da je klasika i dalje u modi.

"Nama je prošle godine izašao Oblomov od Gončarova i vidim da ljudi, iako knjige dugo nije bilo na tržištu, nisu zaboravili taj kultni roman. Dostojevski je i dalje jako popularan, Čarls Dikens sa njegovim prekrasnim romanima koji govore o socijalnim problemima. Takođe, Orvel koji može na neki način da se svrsta u klasiku mlađe generacije", riječi su Petra Nikolića.

Na štandovima izdavača iz regiona za razliku od proteklih godina, ovoga puta nije bilo djela koja opisuju život pojedinih optuženika za ratne zločine iz 90-ih godina prošlog vijeka, poput Radovana Karadžića ili Ratka Mladića.

Kada su ličnosti iz svijeta politike, sporta i šou biznisa u pitanju mogu se pronaći knjige o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, poznatim sportistima Novaku Đokoviću i Zlatanu Ibrahimoviću.

Knjige kineskog predsjednika Si Đinpinga takođe u ponudi.
Knjige kineskog predsjednika Si Đinpinga takođe u ponudi.

Od stranih izdavača tu su predstavnici Italije i Rumunije. Posebnu pažnju izaziva štand na kojem se crnogorskoj čitalačkoj publici predstavljaju izdavači iz Kine, koji se prvi put pojavljuju na sajmu.

"Ja sam iz Kine i mi smo predstavnici više kineskih izdavača ovdje na podgoričkom sajmu. Dakle, sve knjige koje ovdje vidite su knjige brojnih kineskih izdavača. Tematski one opisuju kinesku političku scenu i istoriju, zatim kulturu, tu su knjige za djecu, najpoznatije kineske bajke kao i knjige koje služe za učenje kineskog jezika. Knjige o politici govore o nekim ključnim aspektima moderne kineske politike. Crna Gora je strateški veoma važna zemlja u političkoj agendi našeg predsjednika Si Đinpinga i zato smo ovdje i donijeli njegove knjige i one su najvažnija djela koja mi ovdje promovišemo", kaže Martin sa kineskog štanda.

Za čim su na štandovima tragali građani koji su već u prvim minutama prvog dana sajma počeli svoje pravo malo istraživanje u potrazi za omiljenim knjigama?

Anketa:
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG