Dostupni linkovi

Sajam automobila u Budvi: Mercedes, pa ostala auta


Iako Sajam automobila ne odiše grozničavošću kao krajem prošle decenije kada su i prije zvaničnog otvaranja naskuplji modeli već bili prodati, četvorotočkaši i dalje mame posjetioce na Jadranski sajam. Većina, međutim, dolazi bez novčanika, a najveća gužva je oko najskupljih modela njemačkog proizvođača.

Mercedes i ostala kola
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00
Direktan link


Mercedes je i ove godine izložio najskuplje modele, kakvi se, tradicionalno, najbrže i prodaju. Takav je i model S klase 63 AMG Long, koji bez poreza košta 202.000 eura.

Među neuobičajenim modelima izdvaja se vozilo Maverik, američko-kanadskog proizvođača, čija je primarna djelatnost proizvodnja aviona. To je vozilo za teški teren i ljubitelje "off road" vožnje.

Iako zastupnici svjetskih brendova nerado govore o konkretnim brojkama prodaje, slažu se da kriza nastala 2008. još uvijek traje i za auto industriju:

Kriza i u autoindustriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
Direktan link


Na pitanje koliko su domaći kupci zahtjevni, prodavci automobila kažu da je riječ uglavnom o informisanim ljubiteljima brzine koji znaju da prepoznaju kvalitet. Dodaju da su žene ipak zahtjevniji kupci jer od vozila traže maksimalnu praktičnost, iako još važe stereotipi da je za vozačice najvažnija boja automobila.

Po mišljenju anketiranih, Crnogorci jesu razmaženi kada je riječ o njihovim ljubimcima, žele brendiran kvalitet, dobre materijale, moderne linije, i sve to - za što manje novca.

Među posjetiocima Sajma srećemo i dosta Rusa, pa i jednog ruskog popa. Razumjeli smo se sve dok nismo pitali o voznom parku u ruskoj crkvi. A da je auto i statusni simbol, vidljivo je po reakcijama mlađih Budvana:

Auto sa 18 godina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00
Direktan link


Mladi vozači u velikim i skupim vozilima često su žrtve na 43 crne tačke crnogorskih drumova, a statistički je jedan od najčešćih uzroka alkoholisanost.

Zato na ovogodišnjem Sajmu civilni sektor organizuje edukativne sadržaje o bezbjednosti u saobraćaju.

"Statistika pokazuje da od ukupnog broja saobraćajnih nesreća koje su se do sada desile u 2014. godini, 2,5% je prouzrokovano knzumiranjem alkohola, samim tim prekoračenjem brzine, nekorišćenjem sigurnosnog pojasa, prolaskom kroz crveno na semaforu...sve su to uzroci i posljedice neodgovornog ponašanja prema nama samima i svim učesnicima u saobraćaju", kaže Aleksandar Dedović iz Alfa centra.

XS
SM
MD
LG