Dostupni linkovi

Sajam automobila u Beogradu: Što skuplje, to bolje


Sajam automobila: Najskuplji već prodati
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Najskuplja vozila prva se prodaju, potvrdio je i ove godine Sajam automobila u Beogradu. Dok imućniji posetioci odmah kupuju, drugi razmatraju najpovoljnije opcije, a većina je opet tu samo da uživo vidi omiljene četvorotočkaše.

Da je Mercedes tradicionalno u Srbiji jedna od najcenjenijih marki pokazuje gužva na štandu te nemačke firme. Svi bi bi da nešto vide, da pitaju, ali najbrži su odmah dobili najbolje. Na modelu GLE, pored cene od 91.000 evra stoji i natpis „prodato“.

„Prodat je u prvih sat vremena. Prvog dana sajma. Svaka čast kupcu, samo to mogu da kažem... Na salonu automobila radim već treću godinu i lepo je. Nije baš prijatno dugo stajati na štiklama, ali zanimljivo je što imamo priliku da fino zaradimo, družimo se i probamo ova vozila. Većina posetilaca je radoznala, hoće sve da vide, da znaju. Koja je snaga motora, kakva su sedišta, da li je manuelni ili automatski menjač... I kada kupuju, uglavnom se odlučuju za skuplje automobile“, rekla je za RSE Andrea Ilić (23), hostesa Mercedesa.

Kao i svake godine, za svakoga ima po nešto. Šampion jeftinoće je Lada Granta Sedan, 7.300 evra. Za plići džep tu je i uvek povoljna Dacia Sandero, za 7.990 evra, nešto skuplja Škoda Fabia, a za desetak hiljada skromniji kupci gotovo da imaju priliku da biraju, i to na rate. Ali ulazak u svet luksuza na četiri točka mogu da priušte samo najbogatiji. Na primer, najskuplji u ponudi je Bentley Flying Spur, čiji enterijer je, podrazumeva se, u koži i drvetu. Cena – 220.000 evra. U prevodu, 575 prosečnih srpskih plata ili 50 godina rada.

Miodrag Đurić, iz Beograda, došao je sa suprugom i čvrstom odlukom da ništa ne kupi.

“Ja samo gledam. Imam stari automobil i mislim da ne vredi ulagati toliko mnogo novca u novi. Ove godine su skuplji nego prošle godine. Mislim, nisu skupi ali za naše uslove su skupi. Za neku srednju klasu u Evropi ovo je jeftino.”

Nekoga ko je nešto kupio nismo uspeli da nađemo, jer oni obično vole diskreciju. Pogotovu vlasnici najskupljih vozila. Pa tako je ostala tajna i ko je kupac prelepog žutog Ford Mustanga GT, sa 5.0 V8 motorom od 419 KS, u kom će novi vlasnik uživati za pedesetak hiljada evra.

U čitavoj gužvi posebna priča su “japanci”. Na izložbenim prostorima Honde, Mazde, Toyote, Mitsubishija i Suzukija, oko najsavremenijih proizvoda automobilske industrije tiskaju se oni koji žele nešto drugačije, uz već legendarnu pouzdanost i dugovečnost.

“Ima puno zainteresovanih, i rekla bih da kupuju. Svi vole dobre automobile ali ukusi su različiti. Konkretno, ovaj sportski tip auta više privlači muškarce. Vidim da žene više idu na varijante manjih gradskih vozila ili džipova, porodičnih i sigurnih automobila. Sve u svemu, i meni se sviđa ovaj lepotan na četiri točka”, kaže Nina Mihajlović (25) koja predstavlja novi model čuvene Honde Civic.

Okruglo 40 premijera doneo je ovogodišnji Sajam automobila, a samo neke od njih su nova Vitara, Prius, Megane, Tipo… Dok čitave porodice, mladi i stari, kalkulišu oko automobila, u susednoj hali je mnogo opuštenija atmosfera. Ljubitelji vožnje na dva točka dočekali su čak 35 noviteta. Od slabašnih skutera do moćnih mašina od 1.200 kubika. Sve uz glasnu tehno muziku, tetovirane prodavce, devojke u kožnim odelima na motorciklima, u pravoj moto atmosferi.

Bojana Popović (27), hostesa na Kawasakiju, rekla je za RSE da uživaju i kupci i prodavci.

“Najviše pitaju da se slikaju sa mnom. Ali ima i pravih kupaca. Evo, ovaj Kawasaki na kom sedim već je prodat. Košta 6.870 evra. Naravno da kupuju, naravno da ima novca za prave stvari, nije tačno da samo gledaju. Svake godine dolazi i puno stranaca, tako je i ove. Sve u svemu, na sajmu je uvek zanimljivo.”

Pasionirani motorciklisti, ljubitelji klasike, dočekali su da na Sajmu vide i kultni Harley-Davidson, pa i Softail Heritage u “gold” varijanti od 23.100 evra.

Harley je poseban stil života, rekao nam je bajker Đorđe Mitić, i žele ga baš svi.

Tajna Harley-Davidsona je kvalitet, dobra cena, i njegova legendarna duga istorija. Zato ga voze mladi i stari, od rokera, preko advokata, do doktora nauka.”

U Srbiji trenutno ima više od 200 vozača ove legende na dva točka, a posle Sajma biće ih nekoliko više. Kao i bar dve hiljade, ako je suditi po prošlogodišnjem sajmu, novih vlasnika najnovijih četvorotočkaša.

Među njima neće biti Petar Marković, koji je, posle ženevskog salona automobila koji je gledao na televiziji, razočaran beogradskim sajmom.

“Sirotinjski… O novim modelima iz Ženeve nemaju nikakve informacije. Ja imam dobar auto i sad bih kupio još bolji, ali u Beograd nisu došli.”

Beogradski Sajam automobila otvoren je od 17. do 23. marta 2016.

XS
SM
MD
LG