Dostupni linkovi

Svet se oprostio od Vaclava Havela



FOTO GALERIJA: Sahrana Vaclava Havela

Nedim Dervišbegović, Žarka Radoja

Svjetski lideri oprostili su se u petak u Pragu od Vaclava Havela, bivšeg predsjednika Češke, disidenta i dramskog pisca koji će ostati upamćen kao lider "Baršunaste revolucije" kojom je 1989. srušen komunizam u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Havel, koji je u umro u nedjelju u 76. godini, ispraćen je uz najviše državne počasti, uz prisustvo delegacije iz više 40 zemalja u kojima su bili bivši i sadašnji državnici ali i umjetnici, intelektualci i borci za slobodu i ljudska prava širom svijeta.

Hiljade građana bilo je okupljeno u Praškom gradu ispred katoličke katedrale Svetog Vita u koju je u petak prebačen Havelov kovčeg, gde je bio izložen ispred oltara i prekriven češkom zastavom.

Na početku ispraćaja, tačno u podne, oglasila su se crkvena zvona na katedrali, kao i širom Praga i Češke, u znak sjećanja na lidera revolucije protiv komunizma, za čije je vrijeme Havel nekoliko godina proveo u zatvoru.

Havelovoj sahrani u monumentalnoj katedrali su prisustvovali američka državna sekretarka Hillary Clinton i njen muž, bivši američki predsednik Bill Clinton, bivša američka državna sekretarka Madeleine Albright, britanski premijer David Cameron, francuski predsednik Nicholas Sarkozy kao i predsednici Evropskog parlamenta i Evropske komisije Jerži Buzek i Jose Manuel Barroso.

Albrightova, koja je rođena u Čehoslovačkoj prije Drugog svetskog rata i koja je bila Havelova lična prijateljica, je rekla da je on udahnuo novi život ne samo svojoj zemlji već i humanizmu.

"Cijenio je slobodu ne kao cilj sam za sebe već kao sredstvo kako bismo na kraju bili sigurni da će istina prevladati," rekla je vidljivo ganuta Olbrajtova.

Sahrani je prisustvovao i legendarni vođa nezavisnog poljskog sindikata Solidarnost Leh Valesa.

Iz regiona, prisutni su bili predsjednici Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđi Ivanov i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga kao i bivši predsjednici Slovenije Milan Kučan i Hrvatske Stipe Mesić.

Delegacije Bosne i Hercegovine i Srbije nisu prisustvovale sahrani, kao ni zvanični predstavnici Rusije, Bjelorusije i Azerbejdžana.

Posljednji pozdrav pljeskom

Praški nadbiskup Dominik Duku počeo je vjersku ceremoniju a zatim je izaslanik pape Benedikt XVI pročitao pismo češkom predsedniku Vaclavu Klausu sa izrazima saučešća.

Duka se prisjetio vremena provedenog u zatvoru sa Havelom i zajedničkih partija šaha.

"Zahvalan sam vam za zajedničko vrijeme provedeno u zatvoru i za moju slobodu danas", rekao je Duka.

VIDEO
Svijet se oprostio od Havela
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
Češki glumac Josef Abraham, koji je igrao u brojnim Havelovim delima, čitao je dijelove delove iz Knjige Joba, dok je češka filharmonija izvodila Requiem Antonina Dvoržaka.

Nakon vjerske službe i zvanične ceremomnije, počasna garda je kovčeg sa Havelovim telom prenijela u automobil kojim je prevežen kroz praške ulice do groblja u drugom dijelu grada gde je Havelovo telo kremirano na privatnoj ceremoniji kojoj su prisutvovali porodica i prijatelji.

Tokom izlaska automobila sa kovčegom iz Praškog grada i prolaska ulicama, građani su tihim pljeskom dali posljednji pozdrav bivšem predsedniku.

Od 1989. do 1992. Havel je bio deveti predsednik Čehoslovačke, a od 1993. do 2003. predsjednik Češke u dva andata. Nakon političkog penzionisanja bio je posebno fokusiran na promicanje zaštite ljudskih prava u svetu.

Od nedelje 18. decembra, njegovo telo je bilo izloženo u kulturnom centru koji je on osnovao u nekadašnjoj crkvi, u neposrednoj blizini pozorišta gde je debitovao kao dramski pisac.

Dva dana pre sahrane, povorka od nekoliko detina hiljada Pražana i drugih Češke kao i Slovačke ispratila ga je glavnim ulicama grada do Praškog grada, gde je kovčeg sa njegovim telom bio izložen do sahrane.​

Vekarić i Đikić o nedolasku zvaničnika na sahranu

Vatroslav Vekarić: Nedolazak delegacije Srbije greška

Član Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije i bivši diplomata, Vatroslav Vekarić u izjavi za RSE kaže da se nada da će Srbiju na sahrani Vaclava Havela predstavljati ambasador.

„Mislim da bi odsustvo zvaničnog predstavnika Srbije bila greška. Vaclav Havel je, bez obzira na to što mu se u Srbiji zamera, istorijska ličnost i veliki političar koji je obeležio jednu epohu. Mislim da zemlja koja teži da bude sastavni deo porodice evropskih naroda ne bi smela olako da pređe preko jednog ovakvog događaja. Ja još uvek mislim da će bar ambasador u Pragu predstavljati Srbiju na sahrani. U Generalnoj skupštini se izražavalo saučešće za severnokorejskog diktatora i tu se, takođe, Srbija nije pridružila zemljama EU u njihovom načinu reagovanja, odnosno, odbijanju da se izrazi saučešće. To sve ukazuje da ne postoji spremnost da se prihvate neki uzusi, odnosno pravila i vrednosti koje su vrednosti EU“, zaključuje Vekarić.

Đikić: Nedopustiv potez zvaničnog Sarajeva

Nedolazak zvaničnika BiH na sahranu Vaclava Havela, koja je istovremeno okupila najviše svjetske dužnosnike, bivše bh. diplomate ocjenjuju nedopustivim.

Dugogodišnji diplomata Ibrahim Đikić u izjavi za RSE kaže kako ne vidi nikakvog razloga za takav propust

"Ne vidim nikakvog razloga da se ne oda priznanje čovjeku, jednoj od najuglednijih ličnosti Evrope u borbi za poštovanje ljudskih prava, u borbi za demokratski razvoj ne samo Češke nego i čitave Evrope", kaže Đikić.

Ovaj diplomata podsjeća da BiH šalje delegacije 'na sva moguća dešavanja po svijetu', a istovemeno:

"Havel, izgleda, po bh. mjerilima nije zaslužio da mu se kaže:’Svaka ti čast!’ Ili: Laka ti češka zemlja!’“, kaže Đikić.
XS
SM
MD
LG