Dostupni linkovi

Sahranjena Jovanka Broz


Sahranjena Jovanka Broz
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00

Sahranjena Jovanka Broz

Jovanka Broz, supruga doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, sahranjena je u subotu u podne u Kući cveća u Beogradu. Jovanka Broz preminula je u nedelju, 20. oktobra, u 89. godini.

Jovanka Broz sahranjena je uz vojne počasti, pored mesta na kom počiva Josip Broz Tito. Poslednju poštu odali su joj članovi Vlade Srbije, diplomate, strane delegacije i oko 5.000 poštovalaca iz Srbije i drugih zemalja bivše Jugoslavije.

U ime države od Jovanke Broz oprostio se premijer Ivica Dačić, rekavši da odlazi poslednja ikona bivše Jugoslavije:

“Danas nije samo oproštaj od Jovanke Broz. Ovo je još jedan oproštaj od Titove epohe. I da se podsetimo antifašizma, najvećeg zaboravljenog i izgubljenog blaga iz naše slavne prošlosti. Zajedničkog života jugoslovenskih naroda kojeg se danas mnogi odriču. Zbogom Jovanko Broz, prva damo, večna ti slava. Počivaj u miru pored čoveka kom si posvetila život, i od kog si silom i nepravdom bila razdvojena. Neka joj je večna slava."

Niko od predstavnika vlada zemalja biše Jugoslavije nije prisustvovao sahrani dok je, pored člana porodice Gorana Aleksića, na poslednjem ispraćaju Jovanke Broz govor održao i predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

“Drugarice Jovanka, bila si hrabar ratnik, jedna od najhrabrijih. Bila si borac vojske i pokreta koji je pobedio fašističkog okupatora i jugoslovensku izdaju. Takvu ličnost mogao je da prati samo čovek posebnog kova iskovan u revoluciji. Počivaj u miru, bila si i bićeš deo nas", rekao je Zečević.


Na grobnom mestu gde počiva supruga bivšeg jugoslovenskog predsednika, na ploči od venčačkog mermera identičnim zlatnim slovima kao na Titovom grobu ispisano je “Jovanka Broz 1924-2013”.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Jovanke Broz od deset sati bio je izložen na ulazu u Kuću cveća, gde su joj brojni građani u mimohodu odali počast, a na poslednjem ispraćaju počasnu stražu davali su Garda Vojske Srbije, koji su ispalili počasne plotune, i nekadašnji pripadnici partizanske Šeste ličke divizije u kojoj se borila u Drugom svetskom ratu.

Na sahrani, koju je pratilo stotinak novinarskih ekipa iz regiona i sveta, bile su i brojne delegacije iz regiona, predstavnici antifašističkih i boračkih organizacija, od kojih su mnogi, uz reči da je otišao poslednji pravi simbol SFRJ, u suzama ispratili Jovanku Broz.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00
Direktan link

Jovanka Broz bila je potpukovnik Jugoslovenske narodne armije i nosilac Partizanske spomenice 1941. Nakon što je 23. avgusta primljena u beogradski Urgentni centar u teškom stanju, preminula je usled zastoja srčanog mišića.

U braku sa tridesetdve godine starijim Josipom Brozom zvanično je bila od 1952. do njegove smrti 1980. godine.
XS
SM
MD
LG