Dostupni linkovi

Amiri se vratio u Iran, uptužuje SAD za otmicu


Šahram Amiri na teherenskom aerodromu, gdje ga je dočekao zamjenik ministra vanjskih poslova Hasan Kašavi
Iranski nuklearni fizičar Šahram Amiri stigao je u Teheran, gdje su ga dočekali porodica i zamjenik ministra vanjskih poslova Hasan Kašavi.

Amiri je nestao u junu 2009. godine na hadžiluku u Saudijskoj Arabiji, a prema njegovim riječima, oteli su ga američki i saudijski agenti i odveli u Ameriku.

Amiri se u ponedeljak obratio odjeljenju pakistanske ambasade koja zastupa interese Irana u Vašingtonu i tražio da bude vraćen u svoju zemlju.

Američki zvaničnici su tek u utorak potvrdili da se Amiri nalazi na teritoriji SAD.

Državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da je on "svojom voljom boravio u SAD i da je slobodan da ode".

Amiri je po dolasku u Teheran jutros izjavio da nije radio na iranskom nuklearnom programu.

Šahram Amiri sa porodicom na teheranskom aerodromu
"Bio sam otet u Medini, ispred mog hotela oteli su me američki i saudijski obavještajni agenti. Oni su me prebacili na nepoznato mjesto u Saudijskoj Arabiji. Dali su mi anesteziju. Iz Saudijske Arabije sam zatim, vojnim avionom, prebačen u Sjedinjene Američke Države,"
rekao je Amiri novinarima na teheranskom aerodromu.

Amiri je rekao da su tokom prva dva mjeseca njegovog boravka u Sjedinjenim Državama, ispitivači CIA-e na njega vršili psihološke i mentalne pritiske.

"Osnovni cilj nove političke igre je to što su oni htjeli da pokrenu igru protiv Islamske Republike Iran. A igra izgleda ovako: Oni su od mene htjeli da kažem američkim medijima da sam od SAD-a zatražio azil dobrovoljno, i da sam donio iz svoje zemlje niz važnih dokumenata kao i laptop u kojem su pohranjene tajne informacije o iranskom nuklearnom programu," rekao je Amiri.

On je rekao da ne može žrtvovati svoj ponos zbog finansijskih dobiti i da ne može izdati svoju zemlju.

Istovremeno, Vašington post je u svom internet izdanju kasno sinoć javio da je američka Centralna obaveštajna agencija Amiriju platila pet miliona dolara za podatke o iranskom nuklearnom programu, a da je on za tu agenciju radio više od godinu dana.
XS
SM
MD
LG