Dostupni linkovi

Amiri se vratio u Iran, uptužuje SAD za otmicu


Šahram Amiri na teherenskom aerodromu, gdje ga je dočekao zamjenik ministra vanjskih poslova Hasan Kašavi
Šahram Amiri na teherenskom aerodromu, gdje ga je dočekao zamjenik ministra vanjskih poslova Hasan Kašavi
Iranski nuklearni fizičar Šahram Amiri stigao je u Teheran, gdje su ga dočekali porodica i zamjenik ministra vanjskih poslova Hasan Kašavi.

Amiri je nestao u junu 2009. godine na hadžiluku u Saudijskoj Arabiji, a prema njegovim riječima, oteli su ga američki i saudijski agenti i odveli u Ameriku.

Amiri se u ponedeljak obratio odjeljenju pakistanske ambasade koja zastupa interese Irana u Vašingtonu i tražio da bude vraćen u svoju zemlju.

Američki zvaničnici su tek u utorak potvrdili da se Amiri nalazi na teritoriji SAD.

Državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da je on "svojom voljom boravio u SAD i da je slobodan da ode".

Amiri je po dolasku u Teheran jutros izjavio da nije radio na iranskom nuklearnom programu.

Šahram Amiri sa porodicom na teheranskom aerodromu
"Bio sam otet u Medini, ispred mog hotela oteli su me američki i saudijski obavještajni agenti. Oni su me prebacili na nepoznato mjesto u Saudijskoj Arabiji. Dali su mi anesteziju. Iz Saudijske Arabije sam zatim, vojnim avionom, prebačen u Sjedinjene Američke Države,"
rekao je Amiri novinarima na teheranskom aerodromu.

Amiri je rekao da su tokom prva dva mjeseca njegovog boravka u Sjedinjenim Državama, ispitivači CIA-e na njega vršili psihološke i mentalne pritiske.

"Osnovni cilj nove političke igre je to što su oni htjeli da pokrenu igru protiv Islamske Republike Iran. A igra izgleda ovako: Oni su od mene htjeli da kažem američkim medijima da sam od SAD-a zatražio azil dobrovoljno, i da sam donio iz svoje zemlje niz važnih dokumenata kao i laptop u kojem su pohranjene tajne informacije o iranskom nuklearnom programu," rekao je Amiri.

On je rekao da ne može žrtvovati svoj ponos zbog finansijskih dobiti i da ne može izdati svoju zemlju.

Istovremeno, Vašington post je u svom internet izdanju kasno sinoć javio da je američka Centralna obaveštajna agencija Amiriju platila pet miliona dolara za podatke o iranskom nuklearnom programu, a da je on za tu agenciju radio više od godinu dana.
XS
SM
MD
LG