Dostupni linkovi

Sadžakov: Amfilohije, udarna pesnica primitivizma i haosa


Amfilohije Radović, januar 2017.
Amfilohije Radović, januar 2017.

Slobodan Sadžakov, etičar i poznavalac crkvenih prilika, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega Srpska pravoslavna crkva toleriše dugogodišnje uvrede, kletve i govor mržnje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića.

  • Sankcije

U poslednjih dve decenije Amfilohije je poznat kao jedna od udarnih desnica srpskog nacionalizma i konzervativizma, kao neko ko je bio sankcionisan u sudskom postupku, neko ko je poznat po kletvama, i kao neko ko je poznat po čitavom nizu primitivnih izjava.

To je ono što obeležava njegov društveni angažman.

Što se tiče nekih sankcija, vidimo da veliki broj velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve -- Srpska pravoslavna crkva u celini -- često imaju jedan povašteni položaj, i ekonomski i pravni položaj i da su brojna suđenja za pedofiliju zastarevala.

Jednostavno, oni se na neki način ponašaju kao država u državi i ne podležu onim sankcijama kojima podležu svi drugi građani.

  • Osuda

Ova izjava koju je on dao povodom abortusa je samo još jedna u nizu njegovih primitivnih izjava koje su u suprotnosti sa modernim načinom života i u sukobu sa normalnim tokom građanskog života zato što je zakonom abortus dozvoljen i privatno je pravo građanki i građana.

Ovo se može sagledati samo kao još jedna od primitivnih izjava koja ne doprinosi nekom napretku društva, već zapravo vraća u nekakva stara vremena i vraća na neke stvari koje su u civilizovanoj Evropi već raspravljene.

Dakle, to je neka vrsta moralne osude na koju niko nema pravo i koja je u suprotnosti sa civilizacijskim dostignućima Evrope.

  • Razdvajanje

Srpska pravoslavna crkva zbog brojnih razloga ima privilegovan položaj.

Ona ima određeni uticaj na javno mnenje, ja bih rekao neopravdan, i političari čine brojne ustupke srpskoj pravoslavnoj crkvi u ekonomskom i pravnom smislu i zbog određenih političkih kalkulacija tolerišu ovakvo pitanje.

Mnogo toga je i do sprskih političara koji su takođe neobavešteni i nezainteresovani za očuvanje civilizacijskih tekovina, a pre svega sekularizacija tokova koji podrazumevaju razdvajanje države i crkve.

  • Podrška

Oni su veoma blagonakloni u odnosu na Srpsku pravoslavnu crkvu i ne pada im na pamet da na neki način sankcionišu i od ovoga društva naprave jedno uljuđeno društvo.

Mnogima odgovara haos i primitivizam i mnogi na tom talasu osvajaju glasove i poverenje birača.

Procena političara u Srbiji je uvek da je dobro biti uz Srpsku pravoslavnu crkvu i imati njenu podršku, prećutnu ili otvorenu i da je zapravo dobro za njih ne zamerati se srpskoj pravoslavnoj crkvi.

  • Primitivizam i haos

To su stari akteri jednog haosa koji se nama događao u proteklih nekoliko decenija i oni naravno slede tu svoju staru politiku i ne doprinose nikakvom civilizacijskom pomaku.

Ono što je sve naše ljude uvalilo u nevolje i u krvoproliće je taj nacionalistički primitivizam -- nekakve konzervativne ideje koje nisu progresivne.

Oni kao stari akteri svega toga i dalje održavaju jer ne znaju ni nakoj drugi način da osmisle to društvo u kome živimo i oni su samo u tom smislu samo dosledni i slede svoju staru politiku nacionalizma, primitivizma i haosa.

XS
SM
MD
LG