Dostupni linkovi

Potvrđena odluka o smjeni Sadovića


Tarik Sadović
Tarik Sadović

Smjenu bh. ministra sigurnosti zatražila je njegova stranka, navodeći kao razlog opstrukcije i loše ocjene međunarodnih zvaničnika

Zastupnici državnog parlamenta prihvatili su u srijedu kasno uveče odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikola Špirića o smjeni ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića. Smjenu je zatražila SDA stranka kojoj pripada, navodeći kao razlog opstrukcije i loše ocjene međunarodnih zvaničnika.

U obrazloženju SDA za smjenu navedeno je, uz ostalo, kako su prigovori na rad ministra Sadovića počeli svega nekoliko mjeseci nakon što je imenovan na ovu poziciju, još 2007. godine, te da su upućivani kako od domaćih tako i međunarodnih institucija.

Kako se navodi, prigovori su upućeni zbog opstrukcija i kršenja, a kasnije i donošenja Zakona o boravku i kretanju stranih državljana i azilu u skladu sa standardima Schengena; funkcioniranja Ministarstva sigurnosti uglavnom po etničkim, a ne formalnim i zapovjednim linijama; predlaganja pravilnika o unutarnjoj organizaciji Ministarstva kojom se bespotrebno replicira rad Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije i Službe za poslove sa strancima; potcjenjivanja uloge Vijeća ministara BiH i osporavanja mandata Policijske misije EU u odnosu na Ministarstvo sigurnosti BiH.

Među razlozima za smjenu je navedeno i da je Ministarstvo sigurnosti odgovorno što BiH nije dobila liberalniji vizni režim.

Odluka o smjeni Sadovića podijelila je zastupnike SDA. Predsjednik Kluba ove stranke Bakir Izetbegović usprotivo se smjeni:

“Ako prihvatimo smjenu ministra sigurnosti Tarika Sadovića prema ovakvom obrazloženju kakvo je predsjednik Sulejman Tihić uputio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, prihvatićemo tvrdnju da u ovoj zemlji ima, terorista, terorizma i islamskog nacionalizma"
, rekao je Izetbegović

Većina zastupnika iz opozicije ocijenila je da je odgovornost i drugih ministara iz ministarskog vijeća za ovako loše rezultate u ispunjavanju uslova iz mape

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Milorad Živković ocijenio je da su razlozi navedeni za Sadovićevu smjenu tako ozbiljni da su za istragu SIPE, a ne samo za smjenu.

Koalicioni partneri SNSD i HDZ podržali su odluku o smjeni smatrajući da svaka stranka ima pravo zamijeniti svog čovjeka koji nije ispunio očekivanja na određenoj funkciji i da tu nema šta da se raspravlja.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović odbacujući sve kritike, izjavio je da je radio u skladu za zakonom i ustvrdio da su prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorian i američki ambasador Čarls Ingliš "vršili stalni pritisak na predsjednika SDA da ga ukloni sa pozicije zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra sigurnosti".

Smjenu ministra sigurnosti trebalo bi da potvrdi u četvrtak i Dom naroda državnog parlamenta. Ukoliko odluku podrže i delegati tog doma, ministar Sadović automatski napušta funkciju, a prema riječima Bakira Izetbegovića, do izbora novog ministra funkciju će obavljati njegov zamjenik iz reda hrvatskog naroda.
XS
SM
MD
LG