Dostupni linkovi

Sadiq Khan ponovo gradonačelnik Londona


Sadiq Khan je u govoru nakon objavljivanja rezultata izbora pozvao na "trenutak nacionalnog pomirenja", London, 8. maj

Gradonačelnik Londona, laburista Sadik Kan (Sadiq Khan), koji je 2016. postao prvi musliman na čelu britanskog glavnog grada, ponovo je izabran za drugi mandat, pokazuju rezultati izbora koji su objavljeni 8. maja uveče.

Sin pakistanskih imigranata koji je odrastao u socijalnom stanu, 50-godišnji Kan na lokalnim izborima održanim 6. maja, pobedio je konzervativca Šona Bejlija (Shaun Bailey).

Kan je dobio 55,2 odsto glasova u drugom prebrojavanju, a Šon Bejli 44,8 odsto.

Kan je 2016. godine na mestu gradonačelnika nasledio sadašnjeg premijera Borisa Džonsona (Johnson).

On je u govoru nakon objavljivanja rezultata pozvao na "trenutak nacionalnog pomirenja" posle lokalnih izbora koji su prema njemu otkrili podele vezane za "rane Bregzita" i za "kulturni rat" između velikih gradova i ostatka zemlje.

Kan je rekao je da želi da gradi mostove među zajednicama u naredne tri godine i da London ima ulogu u nacionalnom opravku posle pandemije korona virusa.

Tokom svog prvog mandata Sadik Kan, bivši advokat specijalizovan za ljudska prava, stekao je reputaciju ubeđenog pristalice Evrope, velikog protivnika Bregzita i konzervativnog premijera Džonsona.

U kampanji mu je glavna deviza bila "zapošljavanje, zapošljavanje, zapošljavanje", i želja da se ojača privreda Londona pogođena pandemijom i Brezgitom, što je bio težak udarac na snažni finansijski sektor metropole.

XS
SM
MD
LG