Dostupni linkovi

Odbor za finansije prihvatio reformu zdravstva


Američki predsednik pozdravio odluku senatskog Odbora za finansije
Američki predsednik pozdravio odluku senatskog Odbora za finansije
Američki predsednik Barak Obama ispunio je još jedno od svojih ključnih predizbornih obećanja.

Odbor za finansije američkog Senata sa 14 glasova za i 9 protiv prihvatio je dugoočekivani nacrt zakona o reformi zdravstvenog osiguranja u SAD-u vredan 829 milijardi dolara.

Demokrate su obezbedile podršku ovom aktu i zahvaljujući glasu jedne senatorke iz redova republikanaca, zbog čega joj se Obama i lično zahvalio.

Senatorka Olimpia Snou, bila je jedina republikanska članica senatskog Odbora za finansije koja je glasala za nacrt zakona. Svi demokrati u odboru podržali su zakon.

Glasanje predstavlja ključni korak napred u petomesečnoj raspravi o reformi zdravstva, u kojoj su uključeni i ogromni interesi industrije osiguranja, koja se ogorčeno protivi uvođenju javnog zdravstvenog fonda kao konkurencije privatnima, procenjujući da joj to donosi pad dobiti.

Zdravstvena industrija u SAD-u vredna je oko 2,5 triliona dolara godišnje ili 17 posto BDP-a. U raspravi o reformi zdravstva angažovano je više stotina lobističkih agencija, koje prema pisanju američke štampe "zasipaju" donacijama za kampanju zastupnike u Kongresu, posebno čelne članove kongresnih odbora nadležnih za reformu.

Odbor za finansije Senata posljednji je od pet kongresnih odbora koji je prihvatio zakon o zdravstvenoj skrbi, prije pocetka rasprave o njemu pred Predstavničkim domom i Senatom u punom sastavu.

Ako dva doma prihvate različite nacrte zakona o reformi zdravstva, što je obično slučaj, tada će zajednički odbor usaglasiti konačnu verziju koja ponovno treba odobrenja oba doma pre nego što bude poslana na potpis predsedniku Obami.

On je pozdravio odluku senatskog Odbora za finansije i posebno zahvalio senatorki Snou na "političkoj hrabrosti" i ozbiljnosti s kojom je pristupila celom procesu.

"Nacrt nije savršen i još je puno posla pred nama. Puno je važnih detalja u pet različitih verzija zakona u Senatu i Predstavničkom domu, koje treba uskladiti u idućih nekoliko sedmica", rekao je Obama.

On je naglasio da će refmorma zdravstva dugoročno smanjiti rastuće troškove i zdravstveno osiguranje učiniti dostupnijim milionima ljudi srednjih i nižih prihoda, za koje će biti osigurane državne subvencije. Procjenjuje se da u SAD-u ima oko 47 milona građana bez zdravstvenog osiguranja.
XS
SM
MD
LG