Dostupni linkovi

Turska povukla ambasadora iz SAD zbog rezolucije o genocidu


Smaknuće Jermena na trgu u Konstantinopolju za vreme Otomanskog carstva
Smaknuće Jermena na trgu u Konstantinopolju za vreme Otomanskog carstva
Odbor za spoljne poslove američkog Kongresa usvojio je rezoluciju u kojoj se stradanje Jermena u Prvom svetskom ratu u Otomanskom carstvu ocenjuje kao genocid, na šta je turska vlada odgovorila hitnim povlačenjem ambasadora iz Vašingtona.

Rezolucija, koja je usvojena uprkos apelu administracije predsednika Obame da se time ne ljuti Turska, sada ide na glasanje u Predstavnički dom Kongresa gde je neizvesno da li će biti većine.

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu upozorio je da bi moglo doći do daljeg pogoršavanja odnosa sa SAD. On je naglasio da je to sada pitanje časti. Na drugoj strani grupe Amerikanaca jermenskog porekla decenijama su tražile od Kongresa da stradanje njihovih predaka nazove genocidom.

Portparol Bele kuće Majk Hamer rekao je da je dan uoči glasanja Obama telefonom pozvao turskog predsednika Abdulaha Gula da izrazi svoju zahvalnost za napore Turske da normalizuje odnose sa Jermenijom.

Žustra rasprava senatora

Bela kuća saopštila je da je državna sekretarka Hilari Klinton u sredu razgovarala sa predsedavajućim Odbora Hauardom Bermanom, demokratom iz Kalifornije, pozivajući ga da pusti Tursku i Jermeniju da reše problem sami.

Pre glasanja članovi Odbora vodili su žustru debatu. Berman je napomenuo da se istoričari i stručnjaci za međunarodno pravo slažu da je smrt Jermena genocid:

„U momentu dok genocid i dalje muči svet, turska politika poricanja genocida nad Jermenima daje alibi onima koji čine genocid gde god u svetu.“


Neki članovi Odbora koji su se protivili rezoluciji odgovorili su da SAD ne bi trebalo da rizikuju bilo kakva loša osećanja u pretežno muslimanaskoj državi u vreme kada Vašington pokušava da učvrsti svoju poziciju sa islamskim svetom.

Predstavnica Republikanaca sa Floride Ileana Ros-Lehtinen:

"Mi treba da budemo sigurni da naša odluka i naše akcije u pogledu rezolucije nemaju neželjene posledice na ključne američke bezbednosne rizike, naše operacije u Avganistanu i Iraku, i naše trupe u opasnom okruženju.“


Upozorenje iz Ankare


Predsedavajući jermenskog Nacionalnog odbora Kenneth Hachikian pozdravio je usvajanje rezolucije:

"Veoma smo zahvalni što je američki Odbor za spoljne poslove izabrao da spreči Tursku da nameće pravila američkoj spoljnoj politici i što je ustao za istinu i pravdu o genocidu nad jermenskim narodom.“


Murcat Mercan, predsedavajući turskog Odbora za spoljne poslove obratio se novinarima takođe u Vašingtonu:

"Mi smo velika, veoma značajna zemlja. Mi ne blefiramo. Sve što smo rekli u prošlosti će se obistiniti. Videćete vladu, premijera i ministra spoljnih poslova kako rade na mogućim reakcijama i posledicama.“


Istoričari procenjuju da je oko milion i po Jermena ubijeno u Otomanskom carstvu tokom Prvog svetskog rata i navode da je to prvi primer genocida u 20. veku. Turska, međutim, to poriče i navodi da se radilo o borbi protiv ustanika.
XS
SM
MD
LG