Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić: Oznaku strogo poverljivo tražila Amerika


Miladin Kovačević

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je u nedelju da je američka administracija tražila da se na dokument o slučaju Miladina Kovačevića stavi oznaka strogo poverljivo.

"Dobio sam informaciju od premijera Mirka Cvetkovića da nije htenje Vlade Srbije da stavi oznaku strogo poverljivo. To je htenje i zahtev druge strane", rekao je Tadić na sednici Glavnog odbora DS.

On je kazao da će se Kovačeviću suditi u Srbiji kada pravni postupak bude prosleđen nadlažnim državnim institucijama.

"Ovo je zemlja koja štiti međunarodno pravo. Niko u ovoj zemlji ko je izvršio krivično delo na drugoj tački planete Zemlje neće biti siguran",
poručio je Tadić.

Tadić je dodao da će, kada postupak bude okončan, javnost biti upoznata sa svim detaljima slučaja Kovačević, koji je posle prebijanja američkog studenta napustio SAD u junu prošle godine uz pomoć zaposlenih u konzulatu Srbije i došao u Srbiju. On je naveo da će Srbija poštovati svoj pravni sistem i Ustav i da neće izručivati svoje građane drugim državama.

Predsednik Srbije rekao je i da podržava Vladu u svemu što čini da reši spor sa SAD u slučaju Kovačević. On je poručio da Vlada ne štiti privatni interes okrivljenog Kovačevića, već štiti interese Srbije koja je u sporu sa SAD. Tadić je rekao da će oni koji kritikuju mere Vlade preduzete na zahtev američke administracije i predlažu da Srbija ostane u večnom konfliktu sa SAD morati da objasne kako će Srbija moći da izdrži pritiske Amerike u svetskim finansijskim institucijama, "koji mogu da koštaju naše građane stotine miliona dolara".

On je poručio da ovakav slučaj više ne sme da se dogodi, jer građani ne mogu da plaćaju cenu neodgovornih predstavnika države.

Dnevni list Borba nedavno je objavio da je Vlada Srbije odlučila da plati 900.000 dolara odštete američkom studentu i 100.000 dolara za kauciju koju je okrivljeni za napad na njega Miladin Kovačević platio da se brani za slobode. List je naveo da je ta odluka proglašena državnom tajnom. Slučaj Kovačević izazvao je napetost u odnosima Srbije i SAD, a za Kovačevićem je izdata i Interpolova poternica.

(Izvor: Beta)

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG