Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Produžena važnost viza za SAD na deset godina


Mary Warlick, Fotografije uz tekst: Vesna Anđić
Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Srbije počele su pregovore o izradi novog ugovora o ekstradiciji, saopšteno je danas u Beogradu. U isto vreme, u američkoj ambasadi saopštena je i odluka Stejt Dipartmenta da se za građane Srbije koji putuju u Ameriku važnost viza produžava na deset godina.

Ove dve odluke pokazatelj su sve boljih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, poručili su zvaničnici dve zemlje. Novi ugovor između SAD o izručenju učinilaca najtežih krivičnih dela, čiji nacrt je urađen, trebalo bi da zameni dokument koji je na snazi još od 25. oktobra 1901. godine, kada su ga potpisale američka vlada i Kraljevina Srbija.

Meri Vorlik
, ambasadorka SAD u Srbiji, izjavila je da uskoro očekuje uspešno zaključenje novog ugovora:
Taj novi bilateralni ugovor obazbediće našim zemljama važno oruđe kojim ćemo moći da odgovorimo na sve izazove na polju bezbednosti.


"Vlada SAD je izuzetno zadovoljna činjenicom da se Vlada Srbije odlučila i složila da je vreme da se promeni postojeći ugovor iz 1901, da se on unapredi, jer on zapravo više ne poseduje odgovarajuća oruđa koja su potrebna u suočavanju sa globalnim i naprednim svetom današnjice, svetom koji je izložen pretnjama koje nisu postojale u ranom dvadesetom veku. Taj novi bilateralni ugovor obazbediće našim zemljama važno oruđe kojim ćemo moći da odgovorimo na sve izazove na polju bezbednosti."

Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde Srbije, rekao je se radi o veoma značajnom ugovoru:

"Pogotovo imajući u vidu da postoji veoma dobra saradnja između bezbednosnih institucija SAD i Srbije, i da su u toku neke velike akcije kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i droge. I naravno, nije dovoljno da samo bezbednosne institucije i policije sarađuju, već je neophodno da se svi učinioci krivičnih dela izvedu pred sud, odnosno da budu osuđeni. Mislim da činjenica da su SAD spremne da izručuju svoje državljane Srbiji, odnosno da imaju poverenje u srpsko pravosuđe, dovoljno govori sama po sebi."


O istim ugovorima Srbija trenutno pregovara sa Italijom i Hrvatskom, a u planu je i generalni ugovor sa Evropskom unijom.

Prekretnica u odnosima


Ambasadorka SAD Meri Vorlik saopštila je na svečanoj konferenciji u ambasadi u Beogradu da se od ponedeljka, 24.
Nadam se da će uvođenje viza na deset godina sa mogućnošću više ulazaka doprineti unapređenju poslovanja između srpskih i američkih firmi.
maja, važnost viza za građane Srbije koji turistički ili poslovno putuju u Ameriku produžava sa tri na deset godina. Vorlik je rekla da je i to znak istinskog napretka u odnosima SAD i Srbije:

"Ova odluka predstavlja prekretnicu u odnosima između naše dve zemlje, kao i jedan važan simbol našeg sve dubljeg prijateljstva. Nadam se da će uvođenje viza na deset godina sa mogućnošću više ulazaka doprineti unapređenju poslovanja između srpskih i američkih firmi, i da će više srpskih turista uključiti Sjedinjene Države u svoje planove putovanja. Ova odluka je i konkretni pokazatelj naše vere u obećavajuću budućnost u našim odnosima i radujem se da sam danas u mogućnosti da podelim ove dobre vesti sa vama."


Peter Marigliano
Deset godina je maksimalna dužina trajanja viza koja se može odobriti za neku zemlju. Američke vize izdate putnicima iz Srbije važe za više ulazaka u SAD, ubuduće će se obnavljati na 10 godina, a cena svake pojedinačne aplikacije je 131 dolar.

Piter Mariljano
, generalni konzul ambasade SAD u Beogradu, rekao je da srpski državljani koji poseduju važeće američke vize mogu da nastave da ih koriste:

"Građani koji su jutros podneli zahtev bili su prijatno iznenađeni kada su saznali da će vize koje budu dobili važiti 10 godina. Hoću da napomenem da se standardi za dobijanje vize nisu promenili, da su ostali isti kao i oni za vize na tri godine. Generalno gledano, do sada je američke vize dobijalo između 85 i 90 odsto podnosilaca zahteva."


Američke vize za studente, članove brodskih posada i novinare, i ubuduće će se izdavati kao i do sada – na tri godine. Ambasada SAD u Beogradu građanima Srbije prošle godine izdala je između 12.000 i 13.000 turističkih i poslovnih viza.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG