Dostupni linkovi

Nova ambasada za nove odnose


Budući izgled nove zgrade Ambasade
Budući izgled nove zgrade Ambasade
U beogradskom naselju Dedinje, u Bulevaru kneza Aleksadra Karađorđevića, danas su zvanično počeli radovi na izgradnji nove Ambasade SAD u Srbiji, koja bi trebalo da bude zavrđena 2012. godine. Nova ambasada, na simboličan način, označava i početak boljih odnosa na relaciji Beograd – Vašington.

Ukupna vrednost projekta, koji će prema tvrdnjama zvaničnika biti jedan od najatraktivnijih u regionu i koji će obuhvatati površinu od preko 40.000 kvadratnih metara, je 117 miliona dolara. Biće to dobra prilika za zapošljavanje radnika i stručnjaka iz Srbije, ali pre svega, simbolično će označiti početak, već nagoveštenih, boljih odnosa između SAD i Srbije.

Meri Vorlik, novopostavljena američka ambasadorka u Beogradu:

Izgled unutrašnjosti nove zgrade Ambasade
“Danas pravimo zajednički prvi korak koji će ovo, za sada prazno zemljište, pretvoriti u najmoderniju i tehnološki najsavremenije opremljenu zgradu u regionu. Nova američka ambasada biće simbol naše privrženosti ka dugoročnom i živom partnerstvu između dve zemlje, kao i naše opredeljenosti da radimo zajedno sa Srbijom na pronalaženju trajnog rešenja za zajedničke izazove"

Za ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića, ovaj događaj ima izuzetnu važnost jer, kako je objasnio, uz nedavnu posetu potpredsednika Bajdena, dolazak novog ambasadora u Beograd, i neke druge simbole, jasno govori o uspostavljanju novih, neuporedivo boljih, odnosa:

“Želeo bih da verujem da danas počinjemo izgradnju zgrade koja će predstavljati simbol jedne prijateljske države, koja nikada više neće biti meta paljenja i razbijanja. Ja se nadam da su pred nama decenije i vekovi saradnje koja neće podrazumevati sukobe, kao što se nadam da, upravo zboga toga, i naša zemlja više neće biti meta te iste zemlje.”

Na izgradnji nove američke ambasade biće angažovano oko 500 srpskih radnika i inženjera, dok će se za gradnju koristiti građevinski materijal proizveden u Srbiji. U okviru kompleksa, biće smeštena i zgrada za konzularne poslove, što je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kratko prokomentarisao:

"Voleo bih da 2012. godine, kada sve bude zavrsseno, taj konzularni deo ne radi na izdavanju viza za građane Srbije, već da građani Srbije dobiju mogućnost da putuju u Ameriku slobodno i bez viza, kao što to danas mogu u zemlje EU.”
XS
SM
MD
LG