Dostupni linkovi

Obama i Medvedev dogovorili smanjenje naoružanja


Barack Obama i Dmitrij Medvedev u Moskvi
Barack Obama i Dmitrij Medvedev u Moskvi

Predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev u ponedjeljak su potpisali preliminarni sporazum o smanjenju dva najveća svjetska arsenala naoružanja čak i do trećine, na najniži nivo u jednom američko-ruskom sporazumu.

"Mi moramo predvoditi primjerom i to je ono što smo danas učinili. Riješeni smo da resetujemo američko-ruske odnose tako da možemo efikasnije sarađivati na poljima od zajedničkog interesa", objavio je Obama u dvorani Kremlja koja je sjajila u zlatu.

Dokument koji su potpisali dvojica lidera na moskovskom samitu, prvom Obaminom u Rusiji, ima za cilj biti smjernica za pregovarače dok dvije države rade na zamjeni sporazuma o kontroli naoružanja START koji ističe u decembru. Sporazum također obavezuje potpisnice na novi sporazum o smanjenju broja projektila manjeg dometa koji nose nuklearne bojeve glave na između 500 i 1.100. Limit za bojeve glave bio bi u obimu od 1.500 do 1.675 za svaku zemlju. Postoje, ipak, neslaganja oko toga koliko projektila treba uračunati.

Medvedev je nazvao današnji sporazum "razumnim kompromisom".

Dvije zemlje zajednički posjeduju više od 90 posto svjetskog nuklearnog oružja. Na osnovu trenutnih sporazuma, svakoj zemlji dopušteno je maksimalno 2.200 bojevih glava i 1.600 lansirnih vozila.

U saopćenju Bijele kuće se navodi da će novi sporazum "uključivati efikasne mjere verifikacije", a Obama je izjavio da će novi sporazum defintivno biti dovršen do kraja godine.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, ili START, uz 1991., prisilio je svaku od dvije zemlje na smanjenje broj nuklearnih bojevih glava za najmanje četvrtinu, na oko 6.000. Sporazum iz Moskve iz 2002. poziva na nove rezove na između 1.700 i 2.200 operativnih bojevih glava do 2012. godine.

Օբաման եւ Մեդվեդեւը փաստաթղթեր են ստորագրում
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
XS
SM
MD
LG