Dostupni linkovi

Američke rakete u Poljskoj za dva meseca


Ministar odbrane Poljske Bogdan Klič najavio je da će američke rakete Patriot zemlja – vazduh, biti razmeštene na severu zemlje, na 60 kilometara od ruske enklave Kalinjingrad – krajem marta ili početkom aprila. Cilj je da se modernizuje poljska vazdušna odbrana.

S obzirom da je Kalinjingrad okružen sa dve članice NATO-a – Poljskom i Litvanijom – očekuje se da će Moskva suprostaviti ovom potezu. Međutim, za sada su uzdržane reakcije iz Moskve.

Rusko ministarstvo odbrane demantuje pisanje pojedinih medija da planira da ojača vojnu infrastrukturu u blizini Baltičke obale. Klič potencira da izbor grada Moronka za razmeštanje raketa Patriot, „nema politički ni strateški značaj“. On ističe da se u Moronku već nalazi poljska vojna baza tako da se lako može prilagoditi za razmeštanje raketa Patriot.

Prethodno se pominjalo da će američke rakete biti raspoređene na periferiji Varšave.

Ruski lanser raketa kod Kaliningrada
Poljski i američki zvaničnici su potpisali sporazum u decembru prošle godine, kojim je predviđena gradnja vojne baze u Poljskoj i specijalnih uslova za razmeštanje američkih vojnika na njenoj teritoriji. Prethodno je u septembru predsednik Barak Obama odustao od instaliranja antiraketnog štita u Češkoj i Poljskoj u cilju, kako je tvrdila Bušova administracija, odbrane od raketa koje bi lansirale otpadničke države poput Irana i Severne Koreje.

RAKETE
PREPREKA ZA NOVI 'START'?

Bušova namera izazvala je žestoku reakciju Rusije koja je smatrala da je antiraketni štit pretnja njenoj bezbednosti. Revidiranim planom Obamine administracije predviđeni su mobilniji sistemi raketnih presretača na moru i kopnu koji bi neutralisali rakete kratkog i srednjeg dometa.

Da bi odobrovoljila Poljsku, koja je bila uznemirena zbog sve agresivnije spoljne politike Moskve, Bela kuća je odlučila da razmesti rakete Patriot. Međutim, to će svakako iskomplikovati pregovore Rusije i SAD o novom sporazumu o ograničenju nuklearnog oružja.

Premijer Vladimir Putin je kazao u decembru da je američki plan raketne odbrane jedna od ključnih prepreka za dogovor o novom ugovoru koji bi trebalo da zameni START iz 1991. On je najavio da će Rusija graditi nova oružja kako bi uspostavila protivtežu američkom odbrambenom raketnom sistemu.
Vašington i Moskva su prošle godine započeli pregovore, ali nisu uspeli da otklone nesuglasice do decembra, kada je istekao START.

Portparol Stejt departmenta Filip Krouli (Phillip Crowely) smatra da najava razmeštanja raketa Patriota ne bi trebalo da ugrozi pregovore Rusije i SAD.

„Predsednici Obama i Medvedev su obećali da će postići ovaj sporazum. Verujemo da se čitav proces i dalje odvija u konstruktivnoj atmosferi i ne mislim da će biti komplikacija.“


Bela kuća je saopštila da je Obama poslao u sredu u Moskvu savetnika za nacionalnu bezbednost Džejmsa Džounsa (James Jones) i načelnika združenog štaba admirala Majka Malena (Mike Mullen) – da bi otklonili poslednje prepreke za postizanje sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja.
XS
SM
MD
LG