Dostupni linkovi

Poljska i SAD potpisale aneks sporazuma o raketnom štitu


Hilari Klinton u Varšavi, 3. jula 2010
Hilari Klinton u Varšavi, 3. jula 2010
U Krakovu je danas u prisustvu američkog državnog sekretara Hilari Klinton i poljskog šefa diplomatije Radoslava Šikorskog potpisan aneks sporazuma SAD i Poljske o protivraketnoj odbrani.

Potpisivanje aneksa omogućiće da se Poljska uključi u inovirani američki antiraketni štit.

Dodatak osnovnom sporazumu SAD i Poljske o protivraketnoj odbrani, potpisanom avgusta 2008. godine u Varšavi, omogućava da se stari projekt štita promeni tako da u Poljskoj umesto raketa presretača balističkih raketa budu razmešteni mobilni sistemi SM3 raketa.

Reč je o tehničkom aneksu koji ne menja principe saradnje Vašingtona i Varšave u protivraketnoj odbrani, saopštilo je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Poljska bi trebalo u novi "Obamin" antiraketni štit da se uključi najkasnije do 2018. godine.

"Sistem raketa SM3 je mobilni sistem namenjen odbrani od raketa kratkog i srednjeg dometa koje su za Poljsku veća pretnja od balističkih raketa dugog dometa", kazao je ove nedelje povodom potpisivanja ankesa poljski ministar odbrane Bogdan Klih.

Po njegovim rečima SM3 rakete neće stići u Poljsku pre 2015. godine.

Hilari Klinton je danas doputovala u jednodnevnu posetu Poljskoj na skup šefova diplomatija i visokih državnih delegacija zemalja koje su pre 10 godina u Varšavi stvorile neformalnu koaliciju zemalja u cilju poštovanja demokratske vrednosti i nazvali je Zajednica demokratija.

šefovi diplomatija i delegacije 70 od 111 članica Zajednice demokratija razmatraju od juče do 4. jula u Krakovu, na 10. godišnjicu pokretanja te inicijative, kako da promovišu demokratiju i u onim zemljama kojima je sada "prioritet" rešavanje ozbiljnih ekonomskih, političkih i društvenih problema.
XS
SM
MD
LG