Dostupni linkovi

Osnovne i srednje škole u borbi za opstanak


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Tekst iz New York Times-a priredila Dinka Jurković

Dvije priče o školstvu u SAD-u, koje donosi New York Times, svjedoče kako se ta zemlja još uvijek nalazi u procjepu između ekonomske krize i želja za povećanjem kvalitete obrazovanja.

Predsjednik Barack Obama uvijek je isticao da je poboljšanje kvaliteta obrazovanja jedan od bitnih ciljeva njegovog ureda. Svim je državama naloženo da identificiraju 5 posto najslabijih škola, te 12 posto onih koji zahtjevaju ozbiljnije reforme i ulaganja.

Primjer iz New Yorka ilustrira da Obama i uspijeva u svojoj namjeri. Čak 47 škola tog područja bilo je u planu da se zatvori zbog slabih rezultata.

U prethodnih 8 godina ukupno je zatvorena 91-a škola, dakle desetak godišnje. Ove godine taj broj je 4 puta veći, uglavnom je riječ o školama osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Zbog straha od zatvaranja škola, u pojedinim komunama, porastao je angažman i roditelja i profesora kako bi porastom kvaliteta obrazovanja "ušli" među one koje imaju bolje rezultate i samim tim bi "preživjeli".

Jedna od njih, srednja škola u Sheepshead zalivu je dostigla 63 posto prolaznosti, za 14 posto više nego prošle školske godine, pa se ambiciozni roditelji i profesori nadaju da će izbjeći zatvaranje.Konačna odluka će biti donesena u narednim mjesecima.

"Uvoz" studenata


Drugi primjer, iz države Maine, takođe govori o tome kako se profesori bore da škola preživi, samo ovdje se ne radi o slaboim rezultatima već jednostavno o tome da nema dovoljno učenika.

Srednja škola u malom gradu Millinocket, koji ima svega oko 5.000 stanovnika, nalazi se oko 350 kilometara od Portlanda.

Škola je 1970-e godine imala 700 studenata, čiji se broj, u zadnjih 10 godina smanjio za 43 posto.

Način na koji se profesori ove škole bore za preživljavanje je dosta neobičan. Naime, kako nemaju studenata odlučili su da ih pronađu tamo gdje ih ima najviše – u Kini.

Krajem listopada direktor škole otputovao je za Kinu nudeći studentima učenje engleskog jezika i kvalitetno obrazovanje, dok se "mana" da se škola nalazi u malom gradiću pretvorila u "vrlinu" pa se nudi još i – čisti zrak.

Školovanje će koštati 27.000 dolara godišnje što uključuje i boravak u studentskom domu. Da ponuda bude još atraktivnija nudi se i zapošljavanje kineskih kuhara.

Koliko su god u ovoj školi uvjereni u uspjeh moraće, čak i ako privuku mlade Kineze učiniti još nešto i to mnogo teže. Naime, moraće promijeniti zakon koji kaže da strani studenti mogu pohađati srednju školu samo jednu godinu.

U državi Maine to smatraju nepravdom jer je studentima na sveučilištima omogućeno studiranje u trajanju od četiri godine.

Vrijeme ne gube, dok je direktor škole u Kini drugi su u Washingtonu gdje zahtjevaju promjenu zakona.
XS
SM
MD
LG