Dostupni linkovi

SAD zamrznule novac dve severnokorejske organizacije


SAD zamrzle su u utorak sredstva dve severnokrejske organizacije koje su povezane sa programom nuklearnog naoružanja u toj zemlji i zabranile Amerikancima da sa njima posluju.

Zamrznuta su sredstva Generalnog biroa za atomsku energiju (BGEA) i trgovinske firme "Korea Tangun trejding korporejšn" (Trading
Corporation).

Stejt department saopštio je da je ta odluka u sklopu američkih nastojanja da spreče severnokorejske organizacije koje predstavljaju rizik za širenje nuklearnog naoružanja.

BGEA nadgleda severnokorejski nuklearni program i rukovodi radom centra za nuklearna istraživanja u Jongbijonu, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta. "Korea Tangun", prema Vašingtonu, nabavlja sirovine i potrebnu tehnologiju za nuklearni program Severne Koreje.

Prema odluci, sva sredstva te dve organizacija koja bi mogla biti pod američkom jurisdikcijom su zamrznuta a takođe se zabranjuje Amerikancima da imaju poslovne transakcije sa njima.

Američka vlada podvlači da su te odluke u skladu za rezolucijom 1718 Saveta bezbednosti usvojene 2006. godine posle prve severnokorejske nuklearne probe, i rezolucije 1874, usvojene u junu posle druge probe kojom se jačaju sankcije protiv vlade u Pjongjangu.
XS
SM
MD
LG