Dostupni linkovi

Ozbiljne sumnje "stavile ključ" na ambasadu SAD


Policija i vojnici u blizini Ambasade SAD u Jemenu, arhivski snimak
Policija i vojnici u blizini Ambasade SAD u Jemenu, arhivski snimak
Ambasade SAD i Britanije u Jemenu već drugi dan su zatvorene, nakon informacija da su pripadnici Al Kaide intenzivirali aktivnosti u regionu sa namjerom da u Sani, napadnu zapadne interese. Vašington i London najavili su i da će pojačati antiteroristicku borbu u Jemenu i Somaliji gdje su prema obavještajnim podacima pojačane aktivnosti Al Kaide.

Džon Brenan, šef Bijele kuće za antiterorizam, rekao je da postoje ozbiljne sumnje da Al Kaida planira napade u Sani glavnom gradu Jemena

"Mi znamo da je Al Kaidin cilj naša ambasada, naši zaposleni u ambasadi, i zbog toga želimo preduzeti sve moguće mjere bezbjednosti da bi naše diplomate i ostalo osoblje u Sani bili bezbjedni.Tako da je to mjera predostrožnosti", rekao je Brenan.

Agencije danas citiraju neimonavnog američkog diplomatu u Sani, koji je potvrdio da je su i sada na snazi posebne bezbjednosne mjere u ambasadi.

Ista situacije je i sa britanskom ambasadom, mada direktnih prijetnji ka njoj nije bilo. Premjer Gordon Braun je u intervjuu BBC nazvao Jemen neuspješnom državom i najavio organizovanje konfrencije u Londonu karajm mjeseca sa ciljem poboljšanja antiterorističkih mjera na arabijskom poluostrvu.

I dalje je nejasno kada bi ambasade mogle biti otvorene , a valsti u Jemenu su u međuvremnu pojačale mjere bezbjendosti na aerodromu te oko ambasada SAD i Velike Britanije, kao i oko diplomatske misije Njemčke kao i Saudijske Arabije.

JAKE MJERE OBEZBEĐENJA

Pojačane su mjere sigurnosti i u obalskom pjasu, kako bi spriječili ulazak islamskih militanata u zalivu iz Somalije.

Gordon Braun je rekao da zajedno sa Amerikom preduzmaju mjere da se antiterorističke mjere pojačaju i u Jemenu i u Somaliji.Sa američkim predsjednikom Barakom Obamom već je dogovoreno zajedničko finasiranje posebne policijske jedinice koja će raditi na suzbijanju terorizma u Jemenu

Vjeruje se da Al Kaida razvija baze u Jemenu, gdje su siromaštvo i nestabilnost stvorili pogodan vakum za to. Na jednoj strani su šitski pobunjenici na sjeveru, a na druhoj separtatistički pokret na jugu.Eksperti vjeruje da je Al Kaida u Jemenu stacionirana u najsiromašnijim regionima duž grancie sa Saudijskom Arabijom , gdje državne valsti ne uspjevaju da uspostave kontrolu.

I Američki je predsjenik Barak Obama uvjeren da je mladi nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab koji je neuspješno pokušao na Božić da podmetne bombu u avion na liniji Amsterdam Detroit terorističku obuku prošao kod Al Kaide u Jemenu.

Američka je Vlada saopštila i da će svi putnici koji iz inostranstva lete za SAD morati da se naviknu na nove bezbjednosno mjere, koje će podrazumijevati detaljan pregled tijela i prtljaga
XS
SM
MD
LG