Dostupni linkovi

SAD: Izborna sezona u punom zamahu


Glasanje u Nju Hempširu, januar 2012.
Glasanje u Nju Hempširu, januar 2012.
Piše: Heder Maher (Heather Maher), priredio Dragan Štavljanin

Amerikanci će birati predsednika 6 novembra, ali je izborna sezona već u punom zamahu i kandidati Republikanaca se već nadmeću ko će osvojiti najveći broj glasova da bi odmerio snage sa predsednikom Barakom (Barack) Obamom.

Izbor predsednika SAD je ograničen na dva mandata, odnosno 8 godina. S obzirom da je akutelni šef države uvek kandidat svoje partije, Obamina kampanja za reizbor je počela pre nekoliko meseci.

Od početka januara do juna, u svakoj američkoj državi se održavaju izbori za kandidata Republikanaca za partijsku nominaciju.

Neke države, kao što je Ajova, održavaju kokus (caucus), što je, u osnovi skup članova partije na kome se razmatra i odlučuje o kandidatu. U većini država se održavaju primarni izbori (primaries), na kojima ljudi koriste glasačke listiće u odabiru kandidata.

Konvencija Republikanaca krajem leta može doneti iznenađenja, ako ova partija do tada ne stane iza jednog kandidata.

Nadmetanje od države do države primorava kandidate da prevale hiljade kilometara i razgovaraju sa običnim biračima kako bi pridobili njihovu podršku. Održavaju se veliki mitinzi na sportskim stadionima, ali i prisniji skupovi po kućama. Kandidati svraćaju u lokalne restorane gde se rukuju sa gostima i slikaju se sa njima. Čak idu i od vrata do vrata da zatraže podršku.

To je naporan procesu tokom kojeg većina kandidata brzo otpada osim najjačih. Od 11 takmaca za nominaciju Republikanaca na početku kampanje prošle godine, u igri je ostalo četiri.

Shodno rezultatima u svakoj državi, zavisi koliko će delegata podržati određenog kandidata na završnoj nacionalnoj konvenciji partije ovog leta. Na ovom skupu učestvovaće 2,061 republikanskih delegata. Potrebna je podrška njih 1,144 za obezbeđivanje partijske nominacije za predsedničke izbore.

Super utorak

Mitt Romney
Mitt Romney
U sledeći utorak, u deset država se održavaju izbori na kojima se republikanski kandidati nadmeću za pridobijanje 400 delegata. Izbori toga dana mogu biti prelomni, jer ukoliko neko od takmaca ostvari uveljlvo vođstvo, moguće je da se ostali povuku. Zato se 6. mart naziva i “super utorak”.

Republikanski kandidati za predsedničku utrku tokom debate, januar 2012.
pridobijenom podrškom 115 delegata, Rik Santorum (Rick) sa 37, Njut Gingrič (News Gingrich) 35 i Ron Pol (Paul) 28.

I Demokratska i Republikanska partija održavaju predsedničke konvencije krajem leta.

Obamine demokrate će se okupiti 2. septembra u Šarlotu u Severoj Karolini. Republikanci će se sastati 27. avgusta u Tampa Beju, na Floridi.

Demokratska konvencija će biti neka vrsta “hepeninga”, odnosno “manifestacija ljubavi” (love-fest) prema Obami, koja će se završiti njegovim govorom kasno uveče.

Konvencija Republikanaca, pak, može doneti iznenađenja, ako ova partija do tada ne stane iza jednog kandidata. Uglavnom se jedno ime iskristališe do konvencije.

Međutim, iznenađujuće velika ovogodišnja konkurencija može dovesti do pat pozicije u kojoj nijedan od kandidata nema podršku dovoljnog broja delegate za dobijanje nominacije. U tom slučaju se može očekivati trgovina privrženosti delegata za političke ustupke. Na kraju će biti odabran kandidat Republikanaca za predsednika, ali takvo nadmetanje škodi i partiji i njenom takmacu za Belu kuću.

Pobednik odnosi sve

Barack Obama
Barack Obama
Nakon konvencija, ostaje svega dva meseca za završnu kampanju, tokom koje oba kandidata prokrstare zemljom da bi se susreli sa biračima i održali govore. U međuvremenu, njihovi spotovi se emituju non stop na radiju i televiziji. U tom periodu organizuje se i nekoliko sučeljavanja dvojice takmaca - koja prenose sve TV mreže - tako što stoje na pozornici odgovarajući na pitanja voditelja.

Napokon, prvog utorka u novembru, održavaju se izbori. Međutim, građani ne biraju predsednika direktno. Oni, zapravo, glasaju za 538 „elektora“ (electoral college) – koliko ima i članova američkog Kongresa - koji donose konačnu odluku o tome ko će biti novi predsednik. Predsednički kandidat mora osvojiti najmanje 270 elektora.

Broj elektora u svakoj državi zavisi od veličine njene populacije.

Na primer, gusto naseljena Kalifornija ima 55 predstavnika u Kongresu i isto toliko predsedničkih elektora. S druge strane, retko naseljena Aljaska ima svega tri predstavnika u Kongresu i elektora.

Od 50 američkih država, 48 primenjuje metod “pobednik odnosi sve” (winner takes all) u dodeljivanju elektora. To znači da kandidatu koji dobije više od 50 procenata glasova birača u određenoj državi, pripadaju svi elektori. Na primer, ako Obama pobedi u Kaliforniji, pripašće mu svih 55 elektora što je velika prednost.

Jedino u državama Mejn i Nebraska elektori se dodeljuju u skladu sa rezultatima glasova građana u svakom distriktu. Međutim, ovaj sistem elektora izaziva kontroverze, jer predsednik može postati kandidat koji je izgubio na opštim izborima. To se desilo 2000. godine kada je kandidat Demokrata Al Gor (Gore) dobio više glasova birača, ali je u Belu kuću ušao Džordž Buš (George W. Bush), jer je osvojio 271 elektora, a Gor 266.

Dakle, 20 januara 2013. ili će Barak Obama ponoviti zakletvu na početku drugog mandata, ili će to učiniti neko drugi kao 45 predsednik SAD.
XS
SM
MD
LG