Dostupni linkovi

Obama produžio sankcije Iranu


Barack Obama
Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama produžio je sankcije Iranu za najmanje još jednu godinu. Obama je pojasnio da politika iranske Vlade i dalje predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama.

Obama je proglasio rutinsko produženje ekonomskih sankcija Iranu koje su SAD uvele u martu 1995.


Sankcije zabranjuju američkim kompanijama da pomažu razvoj iranske naftne industriji i trgovine ali i bilo koju vrstu ulaganja u ovu zemlju a sve zbog procjena da je Iran pomaže terorizam i razvija oružje za masovno uništenje.

Iran poriče optužbe, a vladini zvanicnici nebrojeno su puta ponovili da su sve nuklearne aktivnosti usmjerene u civilne svrhe i za razvoj zemlje.


Novi američki predsjednik najavio je da će biti otvoren za razgovore sa Iranom ali je takođe istakao da neće dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje. Obamina administracija trenutno radi na stretegiji nove politike prema Iranu i, prema procjeni analitičara, produženje sankcija je očekivan i prirodan korak.

Iranski analitičar iz Vašingtona Bahman Aghayi Diba kaže:
"Još uvijek nije jasno kako će biti usmjerena i provedena nova politika SAD-a prema Iranu i prirodno je u ovoj fazi da Obama nastavlja politiku bivše uprave."
Iz Irana još uvijek nema reakcija na produžetak sankcija. Aghayi Diba vjeruje da će iranski zvaničnici na ovakav potes nove američke administracije reagovati tvrdnjom da Obama nije uspio ostvariti njegovu kampanju i ispuniti obećanja za promjenama.
“Bez ikakve sumnje reakcije u Iranu će biti negativne i to će se tumačiti kao neuspjeh, jer Obama nije, kao što je tvrdio i obećao, donio promjene. Ali to nije ni bilo realano očekivati da će Obama promijeniti situaciju odmah i sada.”
Američki državni sekretar Hillary Clinton najavila je da će Sjedinjene Države vjerovatno Iran pozvati na međunarodnu konferenciju o Afganistanu, koja će se održati u Holandiji 31. marta. Iran je rekao da je spreman razmotriti pozivnicu.

Neki analitičari procjenjuju da bi razgovori o Afganistanu, koji graniči s Iranom, mogli biti dobar početak za Iran i Sjedinjene Države kako bi kasnije razgovarali i o drugim pitanjima, kao što je kontroverzni iranski nuklearni program.

Današnji "The Wall Street Journal" piše kako Obamina administracija razmatra ponovno uspostavljanje redovnog diplomatskog kontakta sa Iranom te obnavljnje direktne komunikacije sa Vrhovnim Vođom Ali Khamenei.
XS
SM
MD
LG