Dostupni linkovi

Europa i SAD zajedno osvajaju Mars


Površina Marsa
Površina Marsa

Od prvih crno-bijelih fotografija površine pa sve do otkrića leda, istraživanje planeta Marsa financirala je i provodila američka NASA, no zbog velikih troškova i svjetske gospodarske krize u narednim godinama u taj se projekt uključuju i Europljani.

To spajanje Nase i Europske svemirske agencije u projektima vezanima uz Mars trebalo bi se dogoditi do 2016. godine. Detalji ovog spajanja bit će poznati do kraja lipnja. Znanstvenici s jedne i druge strane Atlantskog oceana slažu se kako je ova suradnja više nego potrebna kako bi se što bolje istražio taj planet, pišu svjetski mediji.

Europa nikad nije uspjela lansirati letjelicu na Mars

Ed Weiler iz Nase kaže kako je to najbolji način za postizanje znanstvenih ciljeva, ali da će time Amerikanci izgubiti maleni dio svoga ega i nacionalizma. Marcello Coradini iz Europske agencije tvrdi kako nije pitanje trebamo li surađivati, nego kako surađivati u tim misijama.
Ključ cijelog problema je novac kojega ni Nasa, a niti Europska agencija nema dovoljno za svoje projekte vezane uz Mars. Problemi će nastati i kada će trebati dogovoriti financiranja već postojećih europskih i američkih projekata koji su već u svojim odmaklim fazama. Nasa smatra i kako je ovo spajanje vrlo rizično jer Europljani nikada nisu uspjeli lansirati svemirsku letjelicu na Mars.

Naravno, ključ cijelog problema je novac kojega ni Nasa, a niti Europska agencija nema dovoljno za svoje projekte vezane uz Mars. Problemi će nastati i kada će trebati dogovoriti financiranja već postojećih europskih i američkih projekata koji su već u svojim odmaklim fazama. Nasa smatra i kako je ovo spajanje vrlo rizično jer Europljani nikada nisu uspjeli lansirati svemirsku letjelicu na Mars.

Osvajamo i Saturn te Jupiterovu Europu

Nasa, Europska agencija i Talijanska svemirska agencija već zajedno surađuju na projektima za planet Saturn i njegov mjesec Titan. Ovog mjeseca objavljen je i plan zajedničke europsko-američke suradnje na Jupiterov mjesec prekriven ledom Europa. Ljudsko istraživanje Marsa počelo je 1965. godine, a posljednje desetljeće bilo je vrlo plodno u proučavanju tog planeta.
XS
SM
MD
LG