Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zajednički stav EU i SAD prema Iranu


Zabrinutost međunarodne zajednice u vezi sa ciljevima iranskog nuklearnog programa
Sjedinjene Države i Evropska unija zajamčile su u četvrtak da će nastaviti pritisak na Iran, sve dok ne razjasni situaciju o njegovom nuklearnom programu, upozorivši kako će daljnje odbijanje Teherana da dokaže svoje miroljubive namjere donijeti nove sankcije.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i povjerenica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, rekle su nakon razgovora u State Departmentu da se napori oko razrade novih sankcija Iranu nastavljaju.

Clinton je kazala kako vrata za angažiranje ostaju otvorena, ali je naglasila da se međunarodna zajednica neće dati izmoriti s iranskim otporom, niti odstupiti od svojih zahtjeva.

„Nažalost, Iran nije odgovorio na taj angažman i nakon što je povećana zabrinutost međunarodne zajednice u vezi ciljeva iranskog nuklearnog programa”, rekla je Clinton.

“Mi ćemo nastaviti naše bliske konzultacije o sljedećim koracima u skladu s našim pristupom na dva kolosijeka. Ali, da budem jasna, bit ćemo ustrajni i nećemo popustiti”, istakla je ona i dodala da Iran ima vrlo jasan izbor između nastavka izolacije i ispunjavanja svojih međunarodnih obaveza.

Clintonova je takođe rekla da SAD i EU cjeloj tematici prilaze vrlo usklađeno i ujedinjeno, jer smatraju da je važno poslati poruku iranskom vodstvu da će svijet djelovati, i to da će svijet djelovati zajedno, naglasila je američka državna tajnica.

Catherine Ashton je, u zajedničkom obraćanju novinarima s Clinton u State Departmentu, potvrdila zajedništvo EU-a i SAD-a u pristupu prijetnji nuklearnog naoružavanja Irana.

Ona je naglasila da EU “stoji zajedno sa Sjedinjenim Državama prema Iranu.

“Želimo dijalog”, rekla je Ashton, dodajući da "šest godina pregovora s Iranom o tom pitanju nije dovelo do željenog ishoda".

“Tako da mi moramo razmotriti što još treba učiniti i spremni smo za to”,
objasnila je Ashton

SAD i EU su glavni protagonisti međunarodnih napora da se uvjeri Iran da zaustavi obogaćivanje urana u zamjenu za poticaje. Iran inzistira da je njegov nuklearni program namijenjen civilnoj proizvodnji energije, ali SAD i saveznici sumnjaju da pokušava razviti atomsko oružje.

XS
SM
MD
LG