Dostupni linkovi

SAD čestitale Ustav


Danijel Frid (L) i Fatmir Sejdiu (D)
Danijel Frid (L) i Fatmir Sejdiu (D)

Zvaničnici SAD čestitali su institucijama Kosova stupanje na snagu Ustava, uz ocenu da će Vašington nastaviti da podržava razvoj Kosova. U nedelju je stupio na snagu Ustav Kosova a za ponedeljak je planirana svečana sednica Skupštine Kosova, na kojoj će govoriti i američki kongresmeni.

Sjedinjene Američke Države nastaviće da podržavaju Kosovo kao nezavisnu i demokratsku državu, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijel Frid.

Frid je u nedelju telefonom razgovarao sa predsednikom Sejdiuom, čestitajući mu stupanje na snagu Ustava Kosova.

“Frid je obećao predsedniku Sejdiuu pomoć Sjedinjenih Američkih Država u razvoju Kosova kao nezavisne, demokratske i prosperitetne države za sve građane,” saopštio je kabinet kosovskog predsednika.

A na Kosovu povodom stupanja na snagu Ustava od petka borave američki kongresmeni demokrata Eliot Engel i republikanka Džin Šmit.


“Niko nije patio više od kosovskog naroda poslednjih godina zato ga danas pozdravljamo,“
kazao je konresmen iz Njujorka Eliot Engel nakon susreta sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom.

Ja sam 20 godina podržavao slobodu i nezavisnost za Kosovo i danas vidim da se to stvarno i dogodilo. Američki narod će uvek biti uz narod Kosova, u prijateljstvu, parnerstvu, zajedničkom radu, kako bimo osigurali da je Kosovo jako i da je dobilo svoje mesto u svetu kao demokratija i narod kome je stalo do slobode,” izjavio je Eliot Engel.

Kongresmen Engel, koji je šef parlamentarne grupe za albanska pitanja u Kongresu SAD, u ponedeljak će se obratiti Skupštini Kosova, na svečanoj sednici povodom stupanja na snagu Ustava Kosova. On je najavio da će uputiti jasnu poruku.

“Želim da naglasim da američki narod i vlada snažno podržavaju Kosovo i to će uvek biti tako, i mi ćemo uvek biti tu da vam pomognemo,” kazao je Engel.

Ustav Kosova je stupio na snagu u nedelju 15. juna, što je u Prištini ocenjeno kao istorijski trenutak i najvažniji korak posle proglašenja nezavisnosti. “Stupanjem na snagu Ustava završava se faza formiranja državnosti Kosova,” kazao je kosovski predsednik Fatmir Sejdiu.


XS
SM
MD
LG