Dostupni linkovi

SAD: Izbjegnuto zatvaranje vlade


Primjerci budžeta za 2012.
Primjerci budžeta za 2012.
Demokrati i republikanci su praktički u posljednji trenutak postigli dogovor o smanjenju budžeta i izbjegli zatvaranje vlade, nakon što je finansiranje administracije isteklo u petak u ponoć.

Oba kongresna doma - Senat, u kome su demokrati većina, i Zastupnički dom kojim dominiraju republikanci - usvojila su u noći s petka na subotu zakon o privremenom finansiranju vlade do četvrtka, kako bi do tada postignuti kompromis pretvorili u zakon.

Barack Obama, 7. april 2011
Dogovor, koji je dramatično objavljen manje od jednog sata prije ponoći, podrazumijeva skoro 39 milijardi dolara budžetskih kresanja.

Prvobitni republikanski zahtjev bio je 61 milijarda, dok su demokrati nudili smanjenje od 33 milijarde dolara.

Predsjednik Barack Obama istakao je u obraćanju iz Bijele kuće da je to najveće kresanje budžeta u američkoj istoriji i da je do dogovora došlo jer su se Amerikanci različitih uvjerenja okupili zajedno.

Iz zakona o budžetu izbačena su socijalna pitanja za koja su demokrati tvrdili da im tu nije mjesto, ali na kojima je insistiralo republikansko tvrdo jezgro, okupljeno uglavnom oko pokreta Čajanka (Tea Party). To se prije svega odnosi na kontroverzan zahtjev za ukidanje finansiranja programa planiranja obitelji.

Argumenti za birače


Dogovor predstavlja olakšanje za sve državne službenike, prije svega za oko 800.000 onih koji bi morali ostati kod kuće, i za to vrijeme ne budu plaćeni, jer se njihovo radno mjesto smatra jednim od onih bez kojih se može u trenucima krize.

Iako finansiranje vojske ni za koga nije bilo sporno, zatvaranje vlade pogodilo bi i Pentagon. Bijela kuća je bila naložila svim sekretarijatima i agencijama da naprave planove za slučaj da se obustavi finansiranje.

Usvajanje budžeta za fiskalnu 2011. godinu, koja je počela još 1. okto
Usvajanje budžeta za fiskalnu 2011. godinu pružiće objema stranama dovoljno argumenata da svojim biračima objave uspjeh i objasne im kako su ustupci bili neophodni.
bra, pružiće objema stranama dovoljno argumenata da svojim biračima objave uspjeh i objasne im kako su ustupci bili neophodni.

Do izbora u novembru 2012. ima dovoljno vremena da se svaka eventualna šteta popravi, a prva slična prilika ukazaće se već prilikom usvajanja budžeta za sljedeću fiskalnu godinu, koja počinje za manje od šest mjeseci.

Demokrati mogu biračima da kažu da su pristali na bolne ustupke, ali neophodne za osiguranje budućnosti američkih investicija, kao i da nisu odstupili od temeljnih principa.

Njih također može ohrabriti što su nakon dužeg vremena pokazali zube. U posljednjih gotovo godinu dana, čak i onda kada bili većina u oba kongresna doma, demokrati su se po pravilu povlačili pred republikanskim zahtjevima, koji su se nekada graničili s ucjenom.

Republikanci ustuknuli


Ovaj put su, međutim, republikanci bili ti kojima je bilo više stalo da se izbjegne zatvaranje vlade, jer su procijenili da će im to nanijeti veću političku štetu.

John Boehner
Predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner, koji je ostao zapažen u ovim pregovorima, to je otvoreno poručio republikanskim kongresmenima.

On je odmah nakon kompromisa s demokratima bio izložen kritikama nekih od kongresmena Čajanke, čiji su se ultimativni zahtjevi za smanjenje budžeta mjerili stotinama milijardi dolara.

Republikanska stranka, pogotovu stara garda, dobro je zapamtila prethodnu finansijsku blokadu administracije 1995. godine, kada je također kontrolisala Zastupnički dom, a predsjednik bio demokrata.

Nepodijeljena ocjena je da im je zatvaranje vlade tada nanijelo veliku štetu i pomoglo Billu Clintonu da lako pobijedi na sljedećim predsjedničkim izborima.

Pored toga, ova bitka može rukovodstvu stranke da pruži priliku da se pozabavi i svojim redovima, u kojima je od prošlih izbora u novembru puno novih kongresmena, od kojih mnogi imaju radikalnije stavove, ali prije svega manjak političkog iskustva.
XS
SM
MD
LG