Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američke kompanije otkazuju poslove u BiH


Najviše poslova otkazano je sa firmama iz Distrikta Brčko
Nekoliko velikih američkih kompanija otkazalo je već dogovorene poslove sa bh. kompanijama zbog loše političke situacije u BiH.

Senator Claire McCaskill potvrdila je ovu informaciju u razgovoru grupe američkih senatora i kongresmena sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem u Vašingtonu.

"McCaskill je ocijenila neprihvatljivim što je nekoliko velikih kompanija iz države Missouri, čiji je ona senator, otkazalo već dogovorene investicije i aranžmane u BiH, prioritetno u distriku Brčko, zbog nestabilne političke situacije u BiH", saopšteno je nakon razgovora iz Komšićevog kabineta.

"Za demokratski svijet je neshvatljivo da je neko, iz straha od demokratskih promjena u BiH, spreman žrtvovati desetine hiljada radnih mjesta i stotine miliona dolara investicija, i to samo zbog sebičnih interesa, koji su protiv interesa svih građana BiH", kazala je senator McCaskill.

Najviše ulaganja iz Austrije


U BiH je u prvih prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 204 miliona eura stranih ulaganja, što je manje od očekivanog, a razlog za to su ekonomska kriza i kompleksna situacija u zemlji, ocjenjuju u Agenciji za unapređenje stranih investicija BiH /FIPA/.

"Bez obzira na iznos ulaganja, ohrabrujući je priliv investicija u proizvodni sektor", naveli su u FIPA-i, dodavši da je priliv stranih investicija smanjen dobrim dijelom i zbog izostale privatizacije velikih preduzeća.

Najveći priliv investicija u ovom periodu stigao je iz Austrije i to 36,6 miliona eura, zatim Slovenije 25,9 miliona, Hrvatske 13,7 miliona, Rusije 12,8 miliona i Njemačke 8,6 miliona eura.

U FIPA-i navode da ukupan iznos stranih investicija od maja 1994. do juna ove godine iznosi 5,55 milijardi eura.

U proteklih 15 godina u BiH najviše su investirale Austrija, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Švajcarska i Njemačka, a najviše je uloženo u proizvodni sektor, bankarstvo, telekomunikacije i trgovinu.
XS
SM
MD
LG