Dostupni linkovi

Američke kompanije otkazuju poslove u BiH


Najviše poslova otkazano je sa firmama iz Distrikta Brčko
Najviše poslova otkazano je sa firmama iz Distrikta Brčko
Nekoliko velikih američkih kompanija otkazalo je već dogovorene poslove sa bh. kompanijama zbog loše političke situacije u BiH.

Senator Claire McCaskill potvrdila je ovu informaciju u razgovoru grupe američkih senatora i kongresmena sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem u Vašingtonu.

"McCaskill je ocijenila neprihvatljivim što je nekoliko velikih kompanija iz države Missouri, čiji je ona senator, otkazalo već dogovorene investicije i aranžmane u BiH, prioritetno u distriku Brčko, zbog nestabilne političke situacije u BiH", saopšteno je nakon razgovora iz Komšićevog kabineta.

"Za demokratski svijet je neshvatljivo da je neko, iz straha od demokratskih promjena u BiH, spreman žrtvovati desetine hiljada radnih mjesta i stotine miliona dolara investicija, i to samo zbog sebičnih interesa, koji su protiv interesa svih građana BiH", kazala je senator McCaskill.

Najviše ulaganja iz Austrije


U BiH je u prvih prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 204 miliona eura stranih ulaganja, što je manje od očekivanog, a razlog za to su ekonomska kriza i kompleksna situacija u zemlji, ocjenjuju u Agenciji za unapređenje stranih investicija BiH /FIPA/.

"Bez obzira na iznos ulaganja, ohrabrujući je priliv investicija u proizvodni sektor", naveli su u FIPA-i, dodavši da je priliv stranih investicija smanjen dobrim dijelom i zbog izostale privatizacije velikih preduzeća.

Najveći priliv investicija u ovom periodu stigao je iz Austrije i to 36,6 miliona eura, zatim Slovenije 25,9 miliona, Hrvatske 13,7 miliona, Rusije 12,8 miliona i Njemačke 8,6 miliona eura.

U FIPA-i navode da ukupan iznos stranih investicija od maja 1994. do juna ove godine iznosi 5,55 milijardi eura.

U proteklih 15 godina u BiH najviše su investirale Austrija, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Švajcarska i Njemačka, a najviše je uloženo u proizvodni sektor, bankarstvo, telekomunikacije i trgovinu.
XS
SM
MD
LG