Dostupni linkovi

Sve izazovnija misija potpredsjednika SAD


Predsjednik Mahmud Abbas i američki potpredsjednik Joe Biden, 10. ožujak 2010.
Američki potpredsjednik Joe Biden sastao se s palestinskim liderima na Zapadnoj obali. Posjet Ramalli diplomatski je izazovnija misija nakon što je izraelska strana najavila gradnju novih 1600 domova za židovske naseljenike u istočnom Jeruzalemu.

Novi potez izraelske vlade će zasigurno otežati nastavak bliskoistočnih mirovnih pregovora, ali dovodi u sumnju iskrenost Izraela za postizanje trajnog mira.

Samo nekoliko sati nakon što su Palestinci pristali na razgovore pod posredovanjem američkog izaslanika, i srdačnog susreta Bidena i Netanyahua, stigla je najava da Izrael nastavlja gradnju objekata za naseljenike i to u Istočnom Jeruzalemu, a upravo taj dio grada palestinska strana smatra budućom prijestolnicom svoje države.

Biden je upozorio da je odluka objavljena upravo u trenutku kada može potkopati nastavak mirovnih pregovora i nužno međusobno povjerenje dviju strana.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat odmah je kazao da je izraelska vlada ovom najavom učinila nemogućim pomak i za centimetar prema miru.

Glasnogovornik izraelskog kabineta Mark Regev pojašnjava postupak vlade:

“Kako bismo se vratili mirovnim pregovorima, vlada i premijer Netanyahu su učinili korak više od ijedne prethodne vlade kako bi ograničili izgradnju naselja. No, moram biti jasan. Jeruzalem je naš glavni grad i to će ostati.”

Oštre kritike izraelskom planu

Adnan al Husseini, palestinski imenovani guverner Jeruzalema, međutim tvrdi da su razgovori sada gotovo nemogući, naglašava da je odluka donesena u trenutku kada je američki potpredsjednik u regiji i kada bi izaslanik predsjednika Obame, Georg Michel, trebao početi razgovore.

I Ujedinjeni narodi su osudili novi plan Izraela, ističući da gradnja novih naselja ilegalna po međunarodnom pravu, te da slabi napore međunarodne zajednice u postizanju trajnog mira na Bliskom istoku.

Izraelski plan naišao je i na oštre kritike u Egiptu.

No, i većina izraelskih medija upozorava da je odluka sramotna, a dnevnik “Haaretz” na naslovnici je istaknuo da se radi o “šamarčini cijelom svijetu”.

Američki predsjednik Obama tražio je od Izraela da potpuno prekine izgradnju židovskih naselja na okupiranim palestinskim područjima. Netanyahu je pristao na moratorij od deset mjeseci, ali to nije uključivalo prekid izgradnje u Istočnom Jeruzalemu kojeg su izraelske snage okupirale nakon rata 1967. godine.

Međunarodna zajednica, uključujući i SAD ne priznaju izraelski suverenitet nad Istočnim Jeruzalemom.

*****
Pročitajte i ovo:
Bajden: Bezbjednost Izraela ključna za SAD

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG