Dostupni linkovi

SAD spremne podržati tranziciju u arapskom svijetu


Govor Baraka Obame o politici prema arapskom svijetu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

(Obraćanje Baraka Obame, 19. maja 2011, AP Video)

Biljana Jovićević


Pet mjeseci otkako je počelo "Arapsko proljeće", predsjednik SAD Barak Obama u četvrtak uveče izložio je glavne elemente svoje politike prema Bliskom istoku.

U govoru, u medijima nazvanom 'Arapsko proljeće' a u Bijeloj kući 'Trenutak za šansu', američki je predsjednik pojasnio akciju amaričkih marinaca prije tri sedmice u Pakistanu, koja je izazvala kontroverze.

"Bin Laden nije bio mučenik. On je bio masovni ubica koji je nudio poruku mržnje, pozivao muslimane da se dignu na oružje protiv Zapada, zagovarao je tezu da se samo nasiljem koje uključuje nasilje protiv ljudi, žena i djece može osigurati promjena. On je odbacio demokratiju i individualna prava za muslimane u korist nasilja i ekstremizma. On je bio fokusiran na to šta može uništiti, a ne na ono što se može sagraditi", rekao je Obama.

Pomoć posebno Egiptu i Tunisu

Prema Obaminim riječima, eliminacija Bin Ladena, kao glavne opasnosti, predstavlja priliku za obnavljanje američkih veza sa arapskim svijetom.

Uvjeren da moraju promijeniti pristup Bliskom istoku, Obama je poručio da SAD moraju iskoristiti sve izvore da podrže promjene na Bliskom istoku i Sjeveru Afrike.

Arapsko proljeće počelo je u Tunisu: Video iz januara 2011.

x
Tunis: Sukob policije i demonstranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
Direktan link
"Tokom posljednjih šest mjeseci svjedoci smo dramatičnih promjena na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. Od mjesta, do mjesta, od grada do grada, od jedne do druge zemlje ljudi su digli svoj glas i traže osnovna ljudska prava. Ne smije biti nikakve sumnje da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju promjene koje donose napredak, odlučnost i priliku. Da, tu će biti opasnosti koje prate ovaj trenutak obećanja. No, nakon decenija prihvaćanja svijeta kao što je bio u tom regionu, imamo priliku ići ka svijetu onakavom kakav bi trebao biti", rekao je Obama.

Američki predsjednik poručio je kako je američka poruka jasna:

"Ako preuzmete rizik koji reforme zahtijevaju imaćete punu podršku SAD."

Obama je obećao finansijsku pomoć za tranziciju ka demokratiji posebno Egiptu i Tunisu, kao i pomoć u borbi protiv korupcije i kriminala u tim zemljama. Ostale diktature u regionu, prema riječima američkog predsjednika, trebalo bi da slijede njihov primjer, jer je previše vlasti skoncentrisano kod samo nekoliko ljudi.

Poruke liderima

SAD se protive upotrebi sile i nasilja na Bliskom istoku i Sjeveru Afrike, rekao je Obama i, uz podsjećanje da su u Libiji su ubijene hiljade ljudi, naglasio kako vrijeme radi protiv Muamera Gadafija i da će on na kraju morati otići.

Obama je uputio i pojedinačne poruke ostalim liderima zemlja regiona u kojim takođe traju protesti, a koje vlast guši nasilno. Bašaru sl Asadu - da mora početi tranziciju ka demokratiji ili otići, započeti ozbiljan dijalog
Obama je Bašaru al Asadu poručio da mora započeti ozbiljan dijalog koji će unaprijediti demokratsku tranziciju ili će u susprotnom biti izolovan.

koji će unaprijediti demokratsku tranziciju ili će u susprotnom biti izolovan.

"Sirijska vlada mora prestati da ubija demonstrante i mora da omogući mirne proteste. Mora pustiti političke zatvorenike iz zatvora i prestati sa hapšenjima. Mora dozvoliti aktivistima za ljudska prava pristup gradovima kao što su Dera i započeti ozbiljan dijalog koji će unaprijediti demokratsku tranziciju. U suprotnom, predsjednik Asad i njegov režim će se suočiti sa izazovima iznutra i izolovanju spolja", poručio je Obama.

Nešto je blaži bio prema tradicionalnim američkim saveznicima u regionu, vlastima Bahreina i Jemena. Vlade ovih zemlja, kako je rekao, moraju započeti reforme. Bahreinskoj vladi je preporučeno da mora stvoriti uslove za početak dijaloga sa opozicijom.

Dvije države za dva naroda

Američki se predsjednik očekivano osvrnuo i na nuklearnu opasnost od Irana, poručujući da niko nema koristi od trke u nuklearnom naoružavanju na Bliskom istoku.

Poruke američkog predsjednika u arapskim zemljama uvijek su sa pažnjom praćene, na fotografiji Egipćanin aplaudira na Obamin govor tokom njegove istorijske posjete arpaskim zemljama u junu 2009.
"Nastavićemo da inistiramo na tome da narod Irana zaslužuje univerzalna prava i vladu koja se neće oglušivati o njihove zahtjeve. Mi se protivimo iranskoj i netoleranciji i represivnim mjerama, kao i njihovom nedozvoljenom nuklearnom programu i sponzorisanju terora, kao što je dobro poznato", naveo je američki predsjednik.

Kraj je posvetio trenutno gorućem pitanju, zastoju u mirovnim pregovorima između Izraela i Palestine. Stići ka tom cilju, kako kaže, urgentnije je nego ikad. Kako je rekao, Palestina neće dostići trajni mir ako Hamas nastavi sa terorom, a Izrael mora djelovati odvažano u traženju dugotrajnog mira.

"Ono što Amerika i međunarodna zajednica može učiniti je da iskreno predoči ono što svako zna: trajni mir će uključivati dvije države za dva naroda - Izrael, kao jevrejsku državu i domovinu za jevrejski narod, i državu Palestinu, kao domovinu palestinskog naroda, da svaka država uživa samostalnost, uzajamno priznanje i mir. Amerika vjeruje u dvije države sa trajnim granicama - palestinskim sa Izraelom, Jordanom i Egiptom i trajnom granicom između Izraela i Palestine. Ta granica mora biti bazirana na onoj iz 1967", poručio je Obama.

Kriza u arapskom svijetu


Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG