Dostupni linkovi

Okrug Tenesi dobio dozvolu da ukloni zastavu Konfederacije


Državna zastava Misisipija spuštena je na Kapitolu države, dan nakon što je potpisan zakon koji će zameniti državnu zastavu koja uključuje amblem Konfederacije, u Džeksonu, Misisipi, SAD (1. jula 2020. godine)

Dve godine nakon glasanja za uklanjanje zastave Konfederacije sa svog pečata, okrug Tenesi konačno ima zeleno svetlo da to učini.

Komisija okruga Vilijamson glasala je 2020. da zatraži dozvolu od Istorijske komisije Tenesija da ukloni zastavu iz gornjeg levog kvadranta svog pečata iz 1960-ih. Ta odluka je doneta nakon višemesečne rasprave i imenovanja radne grupe koja je jednoglasno preporučila da se taj simbol ukloni.

Okrug je morao da prođe kroz Istorijsku komisiju jer Zakon o zaštiti nasleđa Tenesija ograničava uklanjanje ili promenu istorijskih spomenika.

U petak, 22. aprila, je okrug promenio taktiku, tražeći od Istorijske komisije da proglasi da se zakon ne primenjuje na pečat, izvestio je list "Tennessean".

"Okrug Vilijamson sada donosi ovu peticiju za deklaratorni nalog tražeći od Istorijske komisije Tenesija da smatra da... pečat nije 'memorijal' kako je definisano u aktu", napisao je okružni tužilac Džef Mozli u peticiji.

Čak i ako jeste spomen obeležje, nastavlja se u peticiji, „nije podignuto, imenovano ili posvećeno na javnoj imovini u čast bilo kog istorijskog sukoba, istorijskog entiteta, istorijskog događaja, istorijske ličnosti ili istorijske organizacije".

Istorijska komisija je jednoglasno prihvatila argument županije.

Američki Pentagon je jula 2020. godine zabranio isticanje zastave Konfederacije u prostorima američke vojske, s obrazloženjem da izaziva podele.

Konfederaciju su činile južne savezne države koje se borile protiv ukidanja ropstva u američkom Građanskom ratu.

XS
SM
MD
LG