Dostupni linkovi

Pentagon će tražiti dozvolu za obaveznu vakcinaciju vojnika


Pripadnici Nacionalne garde kod zgrade Capitola, Washington, SAD, 13. januar 2021.
Pripadnici Nacionalne garde kod zgrade Capitola, Washington, SAD, 13. januar 2021.

Pripadnici američke vojske morat će biti vakcinisani protiv COVID-19 od 15. septembra, prema planu koji je u ponedjeljak objavio Pentagon, a kojeg podržava predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden.

Taj bi se rok mogao pomjeriti ako vakcina dobije konačno odobrenje Agencije za hranu i lijekove (FDA) ili stopa zaraze nastavi rasti.

"Tražit ću odobrenje predsjednika da vakcine postanu obavezne najkasnije do sredine septembra, ili odmah nakon što "Agencija za hranu i lijekove izda odobrenje, u zavisnosti od onoga što nastupi prvo", kaže ministar obrane Lloyd Austin u dopisu vojnicima upozoravajući ih da se pripreme za ovaj uslov.

On je dodao da ako stope zaraze porastu i potencijalno budu uticale na vojnu spremnost, „neću oklijevati da djelujem ranije ili preporučim predsjedniku drugačiji smjer ako osjetim potrebu za tim. Za odbranu ove nacije potrebna nam je zdrava i spremna snaga. ”

Austinov plan daje vrijeme da FDA da konačno odobrenje za vakcinu Pfizer/BioNtech kompanija, koje se očekuje početkom sljedećeg mjeseca. Bez tog formalnog odobrenja, Austinu bi bilo potrebno Bidenovo odobrenje da vakcinacija postane obavezna, što Biden podržava.

U izjavi od ponedjeljka, Biden je rekao da snažno podržava "Austinovu današnju poruku snagama o planu Ministarstva odbrane da vakcinu protiv COVID-19 doda na listu potrebnih vakcina za naše službenike najkasnije do sredine septembra".

Biden je rekao da će “vakcinacija omogućiti našim pripadnicima da ostanu zdravi, da bolje zaštite svoje porodice i da osiguraju da su naše snage spremne za djelovanje bilo gdje u svijetu". Austin je dopis pripadnicima vojske poslao u ponedjeljak.

Njegova odluka odražava slične odluke vlada i kompanija širom svijeta, dok se nacije bore s visoko zaraznom varijantom delta soja korona virusa. Austin je u svom dopisu rekao da će vojne službe imati narednih nekoliko sedmica za pripremu, utvrđivanje koliko im je vakcina potrebno i plan kako da provedu vakcinaciju.

Dodatno vrijeme, međutim, također je znak političke podjele oko vakcine i spoznaje da će obavezna vakcinacija izazvati protivljenje antivaksera u državnim i saveznim vladama, Kongresu i među američkim stanovništvom.

Vojnici često žive i blisko sarađuju u kasarnama i na brodovima, što povećava rizik od brzog širenja virusa. A svako veliko izbijanje virusa u vojsci moglo bi uticati na sposobnost Amerike da se odbrani u bilo kojoj krizi nacionalne sigurnosti.

U Austinovom dopisu se također kaže da će u međuvremenu Pentagon ispoštovati Bidenovu naredbu o dodatnim ograničenjima za sve federalne službenike koji nisu vakcinisani. Ta ograničenja uključuju nošenje maski, socijalno distanciranje i ograničenja putovanja.

Prema Pentagonu, više od milion vojnika je potpuno vakcinisano, a još 237.000 primilo je jednu dozu. Međutim, stope vakcinacije vojne službe uveliko se razlikuju. Mornarica je saopćila da je više od 74% svih aktivnih i rezervnih mornara vakcinisano barem jednom dozom. Zračne snage navode da je više od 65% aktivnih snaga i 60% rezervnih snaga barem djelimično vakcinisano, a čini se da je broj vakcinisanih pripadnika vojske, daleko najveće službe, bliži 50%.

Vojska također napominje da ako vojnik "ne postupi u skladu sa zakonitim nalogom za primanje obavezne vakcine, a nema odobreno izuzeće, zapovjednik može poduzeti odgovarajuće disciplinske mjere”.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG