Dostupni linkovi

Američka vojska u Poljskoj zbog ukrajinske krize


Američki vojnici pored svojih vozila u blizini aerodroma "Rzeszow-Jasionka" u Poljskoj, 6. februar 2022.
Američki vojnici pored svojih vozila u blizini aerodroma "Rzeszow-Jasionka" u Poljskoj, 6. februar 2022.

Stotine američkih elitnih vojnika stigli su 6. februara u jugoistočnu Poljsku u blizini granice sa Ukrajinom po naređenju predsednika SAD Joe Bidena da tamo rasporedi 1.700 vojnika zbog straha od ruske invazije na Ukrajinu.

Biden je ranije ove sedmice odobrio raspoređivanje 2.000 američkih vojnika u Nemačkoj i Poljskoj.

Takođe je pristao da pošalje 1.000 američkih vojnika, koji se trenutno nalaze u Nemačkoj, u Rumuniju.

Oko 1.700 pripadnika vojske, uglavnom padobranaca iz 82. vazdušno-desantne divizije, raspoređuje se iz Fort Bragga u Severnoj Karolini.

Komandujući general Chris Donahue rekao je novinarima po dolasku u Poljsku da je raspoređivanje trupa "razborita mera" u da je ona "odbrambene prirode".

"Dodatne trupe su ovde da poboljšaju spremnost u svim domenima sa našim poljskim saveznicima i, ako je potrebno, da brane bilo koji deo NATO-a", rekao je on.

Poljska, koja je pristupila NATO-u 1999. godine, već ima oko 4.500 američkih vojnika na rotaciji.

Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak rekao je da će dodatni američki kontingent od 1.700 vojnika biti stacioniran "na jugoistoku Poljske, na istočnom krilu NATO-a".

Neki američki vojnici stigli su 5. februara, a Blaszczak je rekao da će ih biti više "u narednim satima".

Rusija je okupila više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine što bi, prema navodima zapadnih zvaničnika, mogao biti uvod u invaziju.

Kremlj negira da planira napad na suseda.

Istovremeno, Sjedinjene Države i evropski saveznici traže diplomatsko rešenje krize koju je pokrenula Rusija, koja zahteva sveobuhvatne bezbednosne garancije od NATO-a, uključujući obećanje da se Ukrajina nikada neće pridružiti vojnom savezu.

Zapad je odbacio taj zahtev, rekavši da krši ključne principe, uključujući pravo suverenih nacija da izaberu vlastitu spoljnu politiku.

Sjedinjene Države i Evropa poručile su Kremlju da će pojačati prisustvo NATO-a u istočnoj Evropi i uvesti sankcije Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG