Dostupni linkovi

Bidenov novi cilj: Jedna doza vakcine za 70 posto odraslih do jula 


Američki predsjednik Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak da je novi cilj vakcinacija 70 posto stanovništva barem jednom dozom do 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Država.

On je pozvao posebno mlade ljude u 20-im i 30-im da se vakcinišu.

Biden koji je borbu protiv korona virusa učinio ključnim prioritetom svoje administracije, ranije je najavio 4. juli kao ciljani datum kada bi se Amerikanci mogli početi skupljati u manjim grupama što bi signaliziralo povratak u normalu usred pandemije.

Bidenov novi cilj, piše Reuters, dolazi u momentu kada se administracija suočava sa sve većim, iako ne neočekivanim izazovima vakcinacije neodlučnih osoba.

“Sada kada imamo zalihu vakcina fokusirani smo na ubjeđivanje sve više Amerikanaca da dođu i prime dostupnu vakcinu”, rekao Biden novinarima u Bijeloj kući najavljujući svoj cilj. “Ako uspijemo u ovome onda će Amerikanci krenuti ka ozbiljnom koraku povratka u normalu”.

Bidenov novi cilj uključuje to da 160 miliona odraslih Amerikanaca bude vakcinisano do Dana nezavisnosti.

Kako je rekao jedan od službenika administracije 105 Amerikanaca je u potpunosti vakcinisano i više od 56 posto odraslih, odnosno 147 miliona primilo je barem jednu dozu.

“Mnogo je mladih ljudi, naročito onih u 20-im i 30-im koji vjeruju da im ne treba vakcina. Želim biti potpuno jasan: morate se vakcinisati”, rekao je Biden.

Trenutno u SAD-u dnevno oko 965.000 osoba dobije jednu dozu vakcine.

U ovoj zemlji su u upotrebi tri vakcine Pfizer, Moderna i Johnson i Johnson.

XS
SM
MD
LG