Dostupni linkovi

State Department i EU o utakmici u Novom Pazaru: Veličanje zločinaca neprihvatljivo


Arhivska fotografija srpskih navijača sa transparentom kojim se poziva na oslobađanje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića tokom prijateljske fudbalske utakmice između Srbije i Australije u Melbouneu, 07. juna 2011. godine
Arhivska fotografija srpskih navijača sa transparentom kojim se poziva na oslobađanje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića tokom prijateljske fudbalske utakmice između Srbije i Australije u Melbouneu, 07. juna 2011. godine

“Veličanje ratnih zločinaca i genocida je neprihvatljivo. Pozdravljamo reakciju nadležnih koja je omogućila da se igra bezbedno nastavi”, reakcija je neimenovanog portparola američkog Stejt departmenta povodom incidenta na fudbalskoj utakmici Super Lige između Novog Pazara i beogradskog Partizana, na upit Glasa Amerike.

Zbog skandiranja haškom osuđeniku Ratku Mladiću i uzvikivanja “Nož, žica, Srebrenica”, utakmica između Novog Pazara i Partizana je u nedelju, 8. avgusta prekinuta na 40 minuta.

Također, u svojoj reakciji Ana Pisonero Hernandez, portparolka Evropske komisije, istakla je da Evropska unija ima principijelan stav o potrebi pomirenja i načinu tumačenja događaja iz ratnog perioda.

“Veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti su sa najosnovnijim evropskim vrednostima. Potrebno je odati počast žrtvama prošlih sukoba i promovisati demokratiju, pravdu i pomirenje na Zapadnom Balkanu”, zaključila je Pisonero Hernandez u pisanom odgovoru Glasu Amerike.

Inače, glavni sudija Miloš Milanović je u finišu prvog poluvremena prekinuo utakmicu zbog navijača Partizana, ali su oni kasnije nastavili sa skandiranjem, da bi u 57. minuti usledio prekid duži od 40 minuta.

Susret je nastavljen kada je na intervenciju zvaničnih lica ispražnjena tribina sa navijačima crno-belih.

Aleksandar Pivić, direktor takmičenja Super lige Srbije, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 9. avgusta da će Super Liga podneti prijave Fudbalskom savezu Srbije zbog incidenata na utakmici.

„Prema nekim saznanjima, i jedni i drugi navijači skandirali su neke stvari. Čekamo izveštaje pa ćemo podneti prijave, verovatno i protiv jednog i drugog kluba“, rekao je Pivić.

Nakon što Super Liga prosledi prijave, Fudbalski savez odlučuje o disciplinskim merama, a one mogu da budu od zabrane igranja pred publikom do novčanih kazni.

Super Liga Srbije elitno je fudbalsko takmičenje u državi u kom nastupa 16 klubova.

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da organizator fudbalske Super lige mora da odredi jasna pravila koja, kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, važe za sve i koja ne dozvoljavaju donošenje odluka pod pritiskom.

On je 9. avgusta saopštio da će na sastanak pozvati direktora Super lige kako bi se to pitanje rešilo.

U međuvremenu, Fudbalski klub Novi Pazar saopštio je da neće dozvoliti da njihov stadion bude mesto nacionalističkih i političkih parola.

“Odmah po dolasku navijači Partizana istakli su nacionalističke transparente i provocirali publiku. Kada su počeli sa povicima “Nož, žica Srebrenica’, usledile su, takođe neprihvatljive, nacionalističke parole od strane domaćih navijača. Pojedini takozvani navijači naneli su ogromnu štetu klubu jer su omogućili da se pravi veštačka ravnoteža u raspodeli krivice između navijača Partizana i Novog Pazara”, saopštio je, između ostalog, na Fejsbuku Upravni odbor FK Novi Pazar.

Trener Fudbalskog kluba Partizan Aleksandar Stanojević rekao je za Mozzart Sport da su dešavanja na tribinama u Novom Pazaru razočaravajuća.

“Ispada da ne navijamo za voljene klubove, već uzvikujemo političke ili propagandne parole. Ne verujem da se to dešava u 21. veku. Skandalozno. Ako voliš svoj klub – navijaj. Ako želiš druge stvari - idi na mesto na kom možeš to da iskažeš,” naveo je Stanojević za beogradski portal.

Inače, sudije Mehanizma za međunarodne krivične sudove, naslednika Haškog tribunala, potvrdile su 8. juna Ratku Mladiću (78) doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Najtraženiji haški begunac, koji se od pravde skrivao skoro 16 godina, uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. i šest dana kasnije izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu.

XS
SM
MD
LG