Dostupni linkovi

Američka ambasadorka u UN: Rusija namerava da ukloni Ukrajinu sa mape sveta


Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild
Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama izjavila je da više ne treba sumnjati da Rusija namerava da demontira Ukrajinu i da je "potpuno ukloni sa mape sveta".

Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield) rekla je u Savetu bezbednosti UN da Sjedinjene Države vide sve veće znakove da Rusija postavlja temelje za pokušaj aneksije svih istočnih ukrajinskih regiona Donjecka i Luganska i južnih regiona Herson i Zaporožja.

To uključuje, kako je navela, i instaliranje "nelegitimnih zvaničnika u oblastima pod ruskom kontrolom, sa ciljem održavanja lažnih referenduma ili dekreta o pridruživanju Rusiji".

AP prenosi da je ona navela da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov "čak izjavio da je to ratni cilj Rusije".

Lavrov je tokom samita lidera zemalja Arapske lige u Kairu prošle nedelje rekao da je sveobuhvatni cilj Moskve u Ukrajini da oslobodi narod od "neprihvatljivog režima".

"Svakako ćemo pomoći ukrajinskom narodu da se oslobodi režima koji je apsolutno antinarodan i antiistorijski", izjavio je tada Lavrov.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski (Dmitry Polyansky) rekao je u Savetu bezbednosti da će "denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine biti sprovedena u potpunosti".

"Više ne sme da postoji pretnja Donbasu, ni Rusiji, ni oslobođenim ukrajinskim teritorijama gde ljudi po prvi put posle nekoliko godina konačno mogu da osete da mogu da žive kako žele", rekao je on.

Prema ukrajinskim i ruskim zvaničnicima, skoro dva miliona ukrajinskih izbeglica poslato je u Rusiju, prenosi AP.

Ukrajina to smatra prisilnim prebacivanjem na neprijateljsko tlo i ratnim zločinom. Za Rusiju je to humanitarna evakuacija žrtava rata koje govore ruski.

XS
SM
MD
LG