Dostupni linkovi

SAD stavlja 8.500 vojnika u pripravnost zbog Ukrajine


UKRAINE – A military instructor of the U.S. Army are seen near Ukrainian servicemen during multinational drills "Rapid Trident 2019" at the International Peacekeeping and Security Center near Lviv, September 24, 2019
UKRAINE – A military instructor of the U.S. Army are seen near Ukrainian servicemen during multinational drills "Rapid Trident 2019" at the International Peacekeeping and Security Center near Lviv, September 24, 2019

Sjedinjene Države stavile su 8.500 vojnika u pripravnost kako bi bili spremni za raspoređivanje u Evropu ako bude potrebno u vrlo kratkom roku.

Najava dolazi usred obavještajnih izvještaja da je Rusija smjestila više od 125.000 vojnika blizu granice Ukrajine, što je izazvalo rastuću zabrinutost o mogućem napadu.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da su američke snage u “pojačanoj pripravnosti”, ali da vojnici još nisu raspoređeni. Većina vojnika bila bi korištena za jačanje snaga za odgovor NATO-a ukoliko bi došlo do aktivacije.

“Ovdje se radi o pružanju olakšanja našim NATO saveznicima”, rekao je Kirby. “To šalje jasan signal gospodinu Putinu da svoje odgovornosti prema NATO-u shvatamo ozbiljno.

Najava je stigla istoga dana kada je iz NATO-a saopšteno rekao da stavljaju snage u pripravnost i da će rasporediti u istočnu Evropu više brodova i borbenih aviona, te bi također mogli poslati dodatnu vojsku na svoj jugoistočni bok, što je Rusija osudila kao eskalaciju napetosti oko Ukrajine.

Do sada NATO ima oko četiri hiljade vojnika u multinacionalnim bataljonima u Estoniji, Litvi, Latviji i Poljskoj, uz podršku tenkova, protuzračne odbrane i obavještajnih i nadzornih jedinica.

Rusija poriče bilo kakvu namjeru invazije na Ukrajinu i optužuje Sjedinjene Države i njihove saveznike da su izazvali ovu situaciju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je 24. januara da Sjedinjene Države i NATO eskaliraju napetosti kroz “informacijsku histeriju” i “konkretne aktivnosti” dodajući da je rizik od ofanzive ukrajinskih trupa protiv proruskih separatista "vrlo visok ."

“Ovo se ne događa zbog onoga što mi, Rusija, radimo. Sve se to događa zbog onoga što rade NATO i SAD i zbog informacija koje šire”, rekao je Peskov.

Rusija je iskoristila gomilanje vojske kako bi objavila popis zahtjeva za preoblikovanje sigurnosne strukture u Evropi. Moskva želi da NATO odustane od svake mogućnosti da se Ukrajina jednog dana pridruži Savezu i traži veliko povlačenje snaga iz istočne Evrope.

Washington i saveznici kažu da mnogi ruski zahtjevi nisu opcija, ali su pokazali spremnost da razgovaraju o kontroli naoružanja, raspoređivanju projektila i mjerama za izgradnju projektila.

Još jedan rat u Ukrajini?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00
Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG