Dostupni linkovi

Bela kuća najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini


Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven tokom posete Kijevu, 4. novembar 2022.

Bela kuća je najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će uključivati sisteme protivvazdušne odbrane.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će Sjedinjene Američke Države cposlati 400 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven (Jake Sullivan) rekao je da paket vojne pomoći uključuje značajan doprinos protivvazdušnoj odbrani kao što su projektili za sisteme Hawk, kao i sistemi Avenger koji su opremljeni raketama Stinger.

"Ova povećana protivvazdušna odbrana biće ključna za Ukrajinu jer Rusija nastavlja da koristi krstareće rakete i bespilotne letelice iranske proizvodnje za napad na u civilnu infrastrukturu", rekao je Saliven.

Uključujući najnoviju pomoć, SAD su uložile više od 18,6 milijardi dolara u oružje i drugu opremu Ukrajini od ruskog napada 24. februara, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pentagon je najavio paket pomoći dva dana nakon američkih izbora, koji će verovatno dovesti do toga da republikanci osvoje kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa.

Neki republikanci su pozvali na smanjenje pomoći Ukrajini, dok su drugi pozvali na veću kontrolu pomoći.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izrazio je 9. novembra optimizam da će se podrška nastaviti, čak i ako republikanci preuzmu kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa.

"Nadam se da ćemo nastaviti ovaj dvopartijski pristup suprotstavljanju ruskoj agresiji u Ukrajini", rekao je Bajden novinarima.

Istovremeno su španske vlasti saopštile da će Ukrajini poslati još dva sistema protivvazdušne odbrane američke proizvodnje HAWK.

"Ovo je odgovor na veoma konkretan zahtev koji su nam uputili NATO i Ukrajina", rekla je španska ministarka odbrane Margarita Robles.

Ukrajinske vlasti zahtevale su od zapadnih zemalja vojnu pomoć kako bi se odbranile od ruske agresije.

Rusija je započela invaziju na Ukrajinu 24 februara.

XS
SM
MD
LG