Dostupni linkovi

SAD traže sednicu Saveta bezbednosti UN o krizi oko Ukrajine


Američka ambasadorka pri UN najavila je nastavak diplomatskih napora za deeskalaciju krize, navodeći da je Savet bezbednosti ključno mesto za to.

SAD su saopštile da su za ponedeljak, 31. januar, zatražile održavanje javne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o krizi oko Ukrajine zbog prenje koju Rusija vrši na međunarodni mir i bezbednost.

"Više od 100.000 ruskih vojnika raspoređeno je na ukrajinskoj granici i Rusija primenjuje druge činove destabilizacije prema Ukrajini što predstavlja jasnu pretnju za medjunarodni mir i bezbednost i Povelji UN", navela je u saopštenju američka ambasadorka pri UN Linda Thomas-Greenfield.

Gomilanje ruske vojske u blizini Ukrajine i Belorusije pod maskom vojnih vežbi izazvalo je sve veću zabrinutost SAD i saveznika od mogućeg napada, uprkos nekoliko rundi diplomatskih pregovora između Zapada i Moskve.


Rusija negira da planira napad i optužuje SAD, NATO i Ukrajinu za provokacije.

Sjedinjene Države i NATO saopštili su 26. januara da neće praviti ustupke u pogledu ruskih zahteva, uključujući smanjenje prisustva NATO-a u istočnoj Evropi i davanje garancije Moskvi da Ukrajina neće pristupiti Alijansi.

Fokus je sada na tome kako će ruski predsednik Vladimir Putin odgovoriti na ponudu SAD da pronađe "ozbiljan diplomatski put" za rešavanje krize ili će se, kako su najavili američki zvaničnici, suoči sa ozbiljnim ekonomskim sankcijama ako ruske snage napadnu zapadnog suseda.

Američka ambasadorka pri UN najavila je nastavak diplomatskih napora za deeskalaciju krize, dodajući da je Savet bezbednosti ključno mesto za to.

"Članice Saveta bezbednosti moraju jasno da ispitaju činjenice i razmotre šta je na kocki za Ukrajinu, za Rusiju, za Evropu i za ključne obaveze i principe međunarodnog poretka ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu", navela je Thomas-Greenfield.

XS
SM
MD
LG